Почиње обиљежавање Дана одбране Илиџе

14.05.2023. 09:16
0
ИЗВОР: katera.news

У Храму Светог Саве у Блажују, поводом дана када је одбрањена Илиџа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, биће служен парастос за погинуле борце Српске Илиџе.

У 12.00 часова ће бити положено цвијеће на спомен-плочу Оклопног батаљона на Добрињи 4, те спомен-обиљежју код некадашње станице полиције на Кули, саопштено је из Борачке организације „Илиџански борац“.

Дружење ветерана и ручак је планиран у 13.00 часова у Хотелу Београд.

Ова борачка организација сваке године организује манифестацију „Дани одбране Илиџе“.

Први напад такозване Армије БиХ догодио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата, живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца, њих 560 били су припадници „Илиџанске бригаде“, која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

„Илиџанска бригада“ била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума, јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Пренос посмртних остатака митрополита Николајевића у Блажуј 1898. Пренос посмртних остатака митрополита Николајевића у Блажуј 1898.
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 39m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 14m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 40m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 32m
    0