Počinje obilježavanje Dana odbrane Ilidže

14.05.2023. 09:16
0
IZVOR: katera.news

U Hramu Svetog Save u Blažuju, povodom dana kada je odbranjena Ilidža u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, biće služen parastos za poginule borce Srpske Ilidže.

U 12.00 časova će biti položeno cvijeće na spomen-ploču Oklopnog bataljona na Dobrinji 4, te spomen-obilježju kod nekadašnje stanice policije na Kuli, saopšteno je iz Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Druženje veterana i ručak je planiran u 13.00 časova u Hotelu Beograd.

Ova boračka organizacija svake godine organizuje manifestaciju „Dani odbrane Ilidže“.

Prvi napad takozvane Armije BiH dogodio se 22. aprila 1992. godine, kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca, njih 560 bili su pripadnici „Ilidžanske brigade“, koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

„Ilidžanska brigada“ bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je odbranjeno područje pripalo Federaciji BiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje Dana odbrane Ilidže 11. maja Obilježavanje Dana odbrane Ilidže 11. maja
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    4h 56m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    7h 42m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    7h 15m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    10h 22m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    22h 11m
    0