Почиње припремно рочиште за "Петровачку цесту"

14.10.2022. 08:49
0
ИЗВОР: srna.rs

У Београду би данас требало да почне припремно рочиште у процесу познатом као "Петровачка цеста" против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине у војно-полицијској акцији "Олуја" 1995. године над колоном српских цивила која је бјежала из Републике Српске Крајине.

Суђење је заказано за 9.30 часова у згради Специјалног суда пред Посебним одјељењем за ратне злочине, а на припремном рочишту против окривљеног Владимира Микца и других јавност је искључена.

Заступник оштећених адвокат Душан Братић рекао је Срни да очекује правду за жртве, јер само када се врши правда, тада људи доживе сатисфакцију.

- Имам најбољу наду и веру да ће правда победити - рекао је Братић, који напомиње да се суд руководи поступком, тужилаштво предлаже доказе, а и оштећени предлажу и извођење доказа.

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да би волио да се на данашњем припремном рочишту против четири хрватска војна пилота у случају "Петровачка цеста" неко појави, али да је мала вјероватноћа, јер Хрватска неће да сарађује.

Штрбац је рекао да Хрватска не признаје процесе у Србији против њихових брантеља и грађана у чему, како сматра, гријеши.

Он је истакао да је "Веритас" прикупио доказе о том злочину, имена погинулих, рањених, њихових породица и то подијелио са тужилаштвом, те да је хрватска држава требало да оптуженим пилотима омогући да се бране, а то не може игноришући да постоји тај поступак.

Оптужница терети официре хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића да су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна у БиХ.

У бомбардовању хрватске авијације 7. августа 1995. код Бравскога, мјеста које се налази између Петровца и Кључа, у избјегличкој колони погинуло је десет особа /међу њима четворо дјеце, двадесетогодишња дјевојка и осамдесеттрогодишња старица, а неколико десетина људи је теже и лакше рањено.

Ова избјегличка колона кренула је из сјеверне Далмације и Лике и у Мартинброду преко Уне прешла у Републику Српску.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 28m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 42m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 49m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 37m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 19m
    0