Подигнута оптужница против Новалића, Солака, Хоџића и Милићевићеве

04.12.2020. 15:04
0
ИЗВОР: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, бившег директора федералне Цивилне заштите Фахрудина Солака, директора предузећа "Сребрена малина" из Сребренице Фикрета Хоџића и федералног министра финансија Јелке Милићевић због афере "Респиратори".

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да се Новалићу, Солаку и Хоџићу, као и правној особи предузећу "Сребрена малина", на терет ставља да су починили кривична дјела удруживање ради чињена више кривичних дјела.

Оптужница их терети за кривична дјела у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа, кривотворење службене исправе, повреда обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Оптуженој Јелки Милићевић на терет се ставља да је починила кривично дјело несавјесан рад у служби.

- Оптужница их терети да су починили кривична дјела у вези са набавком 100 комада респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ, те заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против вируса корона у Федерацији БиХ у вријеме непосредно након проглашења стања несреће - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Новалићу се на терет ставља да је користећи околности проглашења пандемије, као и капацитете овлаштења премијера ФБиХ осмислио план незаконите исплате буџетских средстава за потребе куповине средстава и опреме за борбу против вируса корона.

- У том су се плану с циљем прибављања противправне имовинске користи придружили Солак, Хоџић и правна особа предузеће `Сребрена малина` из Сребренице - наводи се у оптужници.

Ова удружена група потом је набавила 100 комада респиратора ACM812A по увећаним цијенама, при чему се испоручени респиратори не могу користити у сврхе ради којих су набављени – за потребе лијечења болести ковид 19, усљед чега је по буџет ФБиХ наступила имовинска штета и омогућено стицање противправне имовинске користи која би била подијељења између њима.

Милићевићева се терети да је починила кривично дјело несавјестан рад у служби, јер је свјесним кршењем закона и других прописа омогућила овакву набавку респиратора, а потом пропуштањем својих законом прописаних дужности није спријечила наступање штетне посљедице.

Истрага против осумњиченог директора Агенције за лијекове и медицинска средства Александара Золака наставља се у одвојеном предмету, јер је проширена у односу на постојање основане сумње да су и у другим случајевима ове агенције доношене незаконите одлуке.

Из Тужилаштва БиХ наводе да се наставља истрага против више других особа за кривично дјело помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела у вези са поступком набавке и расподјеле респиратора, који су предмет ове оптужнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Фахрудин Солак отишао на издржавање казне у затвор у Војковићима Фахрудин Солак отишао на издржавање казне у затвор у Војковићима
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 45m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    4h 9m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 53m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    4h 3m
    0
  • Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
    21h 9m
    0