Погледајте како изгледа тунел ископан испод суда у Подгорици (ФОТО)

13.09.2023. 15:39
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Тунел који води од депоа Вишег суда у Подгорици у којем се чувају кључни докази, па до приватног стана у стамбеној згради прекопута, откривен је у понедјељак, а Влада Црне Горе је обjaвила фотографије тунела.

Слика

Фото: Влада Црне Горе

Стан одакле је копано до зграде Вишег суда изнајмљен је два мјесеца прије него што је тунел откривен, и полиција вјерује да оригинални власник није повезан са овим случајем.

Испретурани докази

“Вијестима” је незванично речено да је испретуране доказе у судском депоу, најприје примијетио један од службеника Вишег суда, након чега су обавијештени истражни органи. Да је тунел прокопан, откривено је у ноћи између понедjељка и уторка, док су пописивани докази, тврди један од саговорника “Вијести”.

Према истим информацијама, припадници Противтерористичке јединице потом су утврдили да се иза отвора на зиду крије тунел који води до оближње стамбено-пословне зграде у центру Подгорице. У акцији је коришћена антидиверзиона опрема, попут робота.

Када су кроз подземни тунел ушли у стан до којег је водио, у њему су пронашли шут, објашњава исти извор. Инспектори и тужиоци јуче су, готово читав дан провели у згради надомак суда, изузимајући доказе из стана у сутерену и тунела који је “рударима” на тацну ставио веома значајне доказе.

- Активности које полиција предузима на расвјетљавању обијања депоа Вишег суда иду добром динамиком у смислу проналаска, фиксирања и изузимања материјалних доказа који ће нас, искрено се надам, у веома кратком временском периоду довести не само до извођача, већ и до наручилаца радова. Овај случај показује да људи с оне стране закона не мирују. Међутим, нека буду сигурни да не мирујемо ни ми и да ћемо их ускоро извести пред лице правде - рекао је јуче “Вијестима” Терзић.

Он се осврнуо и на чињеницу да службеници Управе полиције и даље обезбјеђују зграде судова и тужилаштава, иако је законом другачије прописано.

- Иако је одавно требало да буде формирана друга служба која би се бавила пословима заштите објеката судова и тужилаштава, службеници Управе полиције и даље чувају те објекте, упркос свим потешкоћама и проблемима у раду. То наравно чинимо у циљу ефикасније заштите, излазећи им у сусрет - рекао је Терзић.

Терзић, његов помоћник Милош Ракоњац, начелник Одјељења безбједности Подгорица Горан Јокић, начелник подгоричке криминалистичке полиције Зоран Башановић и министар унутрашњих послова Филип Аџић, јуче су били на лицу мјеста.

Тунел копан најдуже мјесец и по

Један од извора “Вијести” тврди да је тунел копан најдуже мјесец и по. Према тим информацијама, стан у сутерену зграде, наспрам бочне стране објекта суда, власници су издали крајем јула. Акција је највјероватније спроведена у августу, док је на одмору била већина запослених у државној управи, па и у Вишем суду.

Слика

Фото: Влада Црне Горе

Закупци стана, каже један од саговорника листа, користили су лажна документа. Станодавци су саслушани јуче послије подне у подгоричкој полицији. Власница је рекла да не познаје особе које су стан узеле под кирију.

- Алат којим су копали однијет је, али је у тунелу пронађено неколико доказа који ће, вјерујемо, користити током истраге... Надамо се да ћемо успјети да изузмемо и ДНК профил - рекао је један од саговорника “Вијести”.

Пред истражитељима је задатак да конкретно утврде ко су, колико их је било и шта су све однијели из просторије у којој се чувају докази извршења кривичних дјела у надлежности Вишег суда.

Неки од њих “Вијестима” су саопштили да је циљ “рудара” искључиво био узимање депонованих доказа.

- Све друге верзије су скретање истраге у погрешном смјеру - рекао је саговорник.

Премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић је данас заједно са министрима правде и унутрашњих послова Марком Ковачем и Филипом Аџићем, као и челницима полиције, посјетио стан из ког је пробијен тунел до Вишег суда.

Абазовић је казао да тунел који је водио до депоа Вишег суда у Подгорици не би могао бити прокопан без помоћи неког из те судске инстанце.

Дрон “излетио” из кесе са доказима

Иако није прецизирано који од неколико предмета формираних против припадника организоване криминалне групе кавачки клан је највише занимао “рударе”, саговорник “Вијести” рекао је да је то предмет у коме је заплијењен и дрон.

Дрон се помиње у предмету Специјалног државног тужилаштва против Радоја Звицера, Милана Вујотића, Слободана Кашћелана и још 14 особа, због планирања убиства сада покојних припадника шкаљарског клана Јована Вукотића и Јована Јовановића. Члановима те групе означили су и Драгана Кнежевића, Горана Вукчевића, Игора Терзића, Данила Бакића, Стевана Краљевића, Радована Мујовића, Владана Лучића, Филипа Кнежевића и Ратка Живковића.

Према доказима план им је био да Јовицу Вукотића ликвидирају док се налазио у Истражном затвору у Спужу. Као особе које су имале задатак да убију вођу шкаљараца означени су Вукчевић, Терзић и још један засада непознати члан криминалне групе.

У већ потврђеној оптужници наводи се да је дио Звицерове екипе обучаван како да дроновима пренесе експлозивне направе и физички ликвидира припаднике шкаљарског клана.

Према тврдњама СДТ-а, и државни првак у падобранству, Саша Драгојевић, дио је екипе која је током 2020. године планирала убиство двојице шкаљараца.

Тај службеник подгоричке јавне администрације, ухапшен је у јулу 2023. године, са још двије особе, због сумње да је дио вишечлане мафијашке организације којом је руководио вођа кавачког клана, Радоје Звицер. Драгојевић је дио подгоричке Службе заштите и спасавања и инструктор је за управљање дроновима.

Осим Драгојевића, у јулу су ухапшени и Борис Пејовић и Борко Бешовић, иначе један од најспремнијих војних специјалаца који је играо битну улогу у кавачкој криминалној екипи.

Бешовићу, припаднику Батаљона за борбену подршку Војске Црне Горе, служба је престала крајем 2022. године због безбједносних пријетњи. Због планирања ликвидација сада покојних Вукотића и Јовановића, кривична пријава поднијета је и против Звицеровог рођака Радоја Живковића званог Жути.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    20h 4m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    22h 23m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    22h 50m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 11m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    18h 15m
    0