Pogledajte kako izgleda tunel iskopan ispod suda u Podgorici (FOTO)

13.09.2023. 15:39
0
IZVOR: glassrpske.com

Tunel koji vodi od depoa Višeg suda u Podgorici u kojem se čuvaju ključni dokazi, pa do privatnog stana u stambenoj zgradi prekoputa, otkriven je u ponedjeljak, a Vlada Crne Gore je objavila fotografije tunela.

Slika

Foto: Vlada Crne Gore

Stan odakle je kopano do zgrade Višeg suda iznajmljen je dva mjeseca prije nego što je tunel otkriven, i policija vjeruje da originalni vlasnik nije povezan sa ovim slučajem.

Ispreturani dokazi

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je ispreturane dokaze u sudskom depou, najprije primijetio jedan od službenika Višeg suda, nakon čega su obaviješteni istražni organi. Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedjeljka i utorka, dok su popisivani dokazi, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Prema istim informacijama, pripadnici Protivterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u centru Podgorice. U akciji je korišćena antidiverziona oprema, poput robota.

Kada su kroz podzemni tunel ušli u stan do kojeg je vodio, u njemu su pronašli šut, objašnjava isti izvor. Inspektori i tužioci juče su, gotovo čitav dan proveli u zgradi nadomak suda, izuzimajući dokaze iz stana u suterenu i tunela koji je “rudarima” na tacnu stavio veoma značajne dokaze.

- Aktivnosti koje policija preduzima na rasvjetljavanju obijanja depoa Višeg suda idu dobrom dinamikom u smislu pronalaska, fiksiranja i izuzimanja materijalnih dokaza koji će nas, iskreno se nadam, u veoma kratkom vremenskom periodu dovesti ne samo do izvođača, već i do naručilaca radova. Ovaj slučaj pokazuje da ljudi s one strane zakona ne miruju. Međutim, neka budu sigurni da ne mirujemo ni mi i da ćemo ih uskoro izvesti pred lice pravde - rekao je juče “Vijestima” Terzić.

On se osvrnuo i na činjenicu da službenici Uprave policije i dalje obezbjeđuju zgrade sudova i tužilaštava, iako je zakonom drugačije propisano.

- Iako je odavno trebalo da bude formirana druga služba koja bi se bavila poslovima zaštite objekata sudova i tužilaštava, službenici Uprave policije i dalje čuvaju te objekte, uprkos svim poteškoćama i problemima u radu. To naravno činimo u cilju efikasnije zaštite, izlazeći im u susret - rekao je Terzić.

Terzić, njegov pomoćnik Miloš Rakonjac, načelnik Odjeljenja bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, načelnik podgoričke kriminalističke policije Zoran Bašanović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, juče su bili na licu mjesta.

Tunel kopan najduže mjesec i po

Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da je tunel kopan najduže mjesec i po. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najvjerovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

Slika

Foto: Vlada Crne Gore

Zakupci stana, kaže jedan od sagovornika lista, koristili su lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani juče poslije podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.

- Alat kojim su kopali odnijet je, ali je u tunelu pronađeno nekoliko dokaza koji će, vjerujemo, koristiti tokom istrage... Nadamo se da ćemo uspjeti da izuzmemo i DNK profil - rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Pred istražiteljima je zadatak da konkretno utvrde ko su, koliko ih je bilo i šta su sve odnijeli iz prostorije u kojoj se čuvaju dokazi izvršenja krivičnih djela u nadležnosti Višeg suda.

Neki od njih “Vijestima” su saopštili da je cilj “rudara” isključivo bio uzimanje deponovanih dokaza.

- Sve druge verzije su skretanje istrage u pogrešnom smjeru - rekao je sagovornik.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović je danas zajedno sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova Markom Kovačem i Filipom Adžićem, kao i čelnicima policije, posjetio stan iz kog je probijen tunel do Višeg suda.

Abazović je kazao da tunel koji je vodio do depoa Višeg suda u Podgorici ne bi mogao biti prokopan bez pomoći nekog iz te sudske instance.

Dron “izletio” iz kese sa dokazima

Iako nije precizirano koji od nekoliko predmeta formiranih protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan je najviše zanimao “rudare”, sagovornik “Vijesti” rekao je da je to predmet u kome je zaplijenjen i dron.

Dron se pominje u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića. Članovima te grupe označili su i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima plan im je bio da Jovicu Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu. Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Vukčević, Terzić i još jedan zasada nepoznati član kriminalne grupe.

U već potvrđenoj optužnici navodi se da je dio Zvicerove ekipe obučavan kako da dronovima prenese eksplozivne naprave i fizički likvidira pripadnike škaljarskog klana.

Prema tvrdnjama SDT-a, i državni prvak u padobranstvu, Saša Dragojević, dio je ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistvo dvojice škaljaraca.

Taj službenik podgoričke javne administracije, uhapšen je u julu 2023. godine, sa još dvije osobe, zbog sumnje da je dio višečlane mafijaške organizacije kojom je rukovodio vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer. Dragojević je dio podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

Osim Dragojevića, u julu su uhapšeni i Boris Pejović i Borko Bešović, inače jedan od najspremnijih vojnih specijalaca koji je igrao bitnu ulogu u kavačkoj kriminalnoj ekipi.

Bešoviću, pripadniku Bataljona za borbenu podršku Vojske Crne Gore, služba je prestala krajem 2022. godine zbog bezbjednosnih prijetnji. Zbog planiranja likvidacija sada pokojnih Vukotića i Jovanovića, krivična prijava podnijeta je i protiv Zvicerovog rođaka Radoja Živkovića zvanog Žuti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako su Koprivice vratile mošti Svetog Haralampija u manastir Moraču Kako su Koprivice vratile mošti Svetog Haralampija u manastir Moraču
Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke pjesme Ćirilica se nekada branila životom: Učitelji su rekli ne latinici i spasili srpske junačke ...
SP u vaterpolu: "Delfini" korak do Pariza SP u vaterpolu: "Delfini" korak do Pariza
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  4h 33m
  2
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  13h 16m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  10h 55m
  4
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  12h 6m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  9h 21m
  1