Појачана контрола Тржишне инспекције због поскупљења

03.05.2022. 18:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због наглог поскупљења производа на глобалном нивоу као што су гориво и основне животне намирнице, највише контрола у прва три мјесеца ове године је извршила Тржишна инспекција, потврђено је "Независним" из Републичке управе за инспекцијске послове.

Како су истакли, због поскупљења горива и основних животних намирница, као што су брашно, уље, со, животињска маст, лијекови, храна за бебе и друго, Тржишна инспекција је извршила 1.668 контрола, која је самим тим издала и највише прекршајних налога - 562, у висини од 1,4 милиона КМ.

- Инспекторат је за прва три мјесеца текуће године извршио 6.444 контроле у унутрашњем промету. Од укупног броја, у 1.984 случаја утврђене су одређене неправилности на основу којих су инспектори наложили 1.324 управне мјере и издали 1.195 прекршајних налога у вриједности од 2.364.200 КМ - подаци су Републичке управе за инспекцијске послове.

Навели су да је највећи број неправилности утврђен у дијеловима контрола као што су формирање и истицање цијена, вођење пословних књига и евиденција у складу с прописима, жигосаност, бројчаност и снабдјевеност отпремним исказом, вршење техничког или лиценцног прегледа, доношење акта о процјени ризика и други.

- Када је у питању спољнотрговински надзор, Фитосанитарна инспекција извршила је 9.546 прегледа хране биљног поријекла и робе и у 11 случајева утврђене су неправилности. Здравствена инспекција била је у 4.706 контрола, а у пет случајева утврђене су неправилности.       Инспекција за храну извршила је 10.485 прегледа и у 17 случајева утврђене су неправилности. У истом извјештајном периоду Тржишна инспекција извршила је 3.709 прегледа у спољнотрговинском прегледу - појаснили су из Инспектората.

Према њиховим ријечима, у поменутом извјештајном периоду инспектори су по основу уговора о раду контролисали 5.124 радника.

- Од овог броја, 54 радника су била без закљученог уговора о раду, на основу чега су издана 34 прекршајна налога у вриједности од 87.000 КМ - навели су из Републичке управе за инспекцијске послове.

Додали су да је у поступку инспекцијског надзора, између осталог, уништено 78,5 килограма намирница животињског поријекла, док је нешкодљиво уништено 27 заражених животиња, и то овце и козе.

- У прва три мјесеца ове године уништено је 68,8 килограма хране истеклог рока употребе. Такође, привремено су одузета 205,2 метра кубна шумских дрвних сортимената у вриједности од 15.840 КМ - закључили су из Инспектората.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 8m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 32m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    3h 47m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    20h 16m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 26m
    0