Поједини трговци у Српској користе експлозију цијена да подебљају пазар

23.03.2022. 11:08
1
ИЗВОР: glassrpske

Главни разлог за поскупљење на домаћем тржишту јесте поремећај на глобалном нивоу, али су и поједини трговци искористили ту ситуацију да додатно подебљају пазар прекорачењем марже и до 33 одсто.

Од почетка године све је поскупјело, па скоро да нема производа на рафама којем цијена није мијењана. 

Поскупљења је било и на почетку године, а са избијањем руско-украјинског сукоба, 24. фебруара, ситуација је алармантна по питању цијене брашна, уља, шећера, соли и све друге робе.

С обзиром на то да смо земља која зависи од увоза продавци истичу да су своје цјеновнике само прилагођавали добављачима, преноси Глас Српске.

Дакле, како су они дизали цијене, тако су их и домаћи продавци слиједили. 

Међутим, има и оних који су кршили Закон о ограничавању марже на основне животне намирнице.

У Инспекторату Републике Српске објашњавају да контролишу цијене на основу више прописа те подсјећају да је измјеном Уредбе о ограничавању маржи прописано да привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом робе на велико формирају цијене производа примјеном маржи у проценту до шест одсто на набавну цијену, а они који се баве продајом робе на мало маржу до осам одсто на набавну цијену. 

Маржа је ограничена, између осталог, на со, маст, уље, млијеко, јогурт, брашно, хљеб и шећер.

Инспектори су контролисали поштовање Закона у 15 тржних центара и маркета, а у 12 случајева утврдили су неправилности те издали 26 прекршајних налога у вриједности од 111.700 КМ.

У питању су казне због не само прекорачења маржи, већ због неистицања цијена, неисправних декларација и другог.

- Субјекти ухваћени у прекршају нису се придржавали маржи приликом формирања продајних цијена, а проценат прекорачења је од 0,05 до 33 одсто. Незаконито стечена добит по том основу износи 483 КМ - навели су у Инспекторату.

Евидентно је и да инспектори нису пречешљали све тржне центре и маркете у Републици Српској, а они који се баве заштитом потрошача наводе и да би акценат можда требало да буде стављен и на мале продавнице у којима су цијене експлодирале у посљедња два мјесеца.

- Биће потребно много веће и чешће контроле како би се утврдило ко све несавјесно послује. Нема сумње да је било неоправданог подизања цијена јер су цијене мијењане и по неколико пута у дану. Многи трговци лове у мутном. Користе ову ситуацију да додатно зараде - рекла је извршна директорка Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић.

Главно оправдање за поскупљење јесте скок цијена на свјетском тржишту, а Марићева наводи и да је можда сада крајње вријеме да се окренемо себи и да почнемо производити за своје потребе.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 23.03.2022. 12:36
    Nazivo istih?
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 50m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 43m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 49m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 16m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    3h 58m
    0