Поједини трговци у Српској користе експлозију цијена да подебљају пазар

23.03.2022. 11:08
1
ИЗВОР: glassrpske

Главни разлог за поскупљење на домаћем тржишту јесте поремећај на глобалном нивоу, али су и поједини трговци искористили ту ситуацију да додатно подебљају пазар прекорачењем марже и до 33 одсто.

Од почетка године све је поскупјело, па скоро да нема производа на рафама којем цијена није мијењана. 

Поскупљења је било и на почетку године, а са избијањем руско-украјинског сукоба, 24. фебруара, ситуација је алармантна по питању цијене брашна, уља, шећера, соли и све друге робе.

С обзиром на то да смо земља која зависи од увоза продавци истичу да су своје цјеновнике само прилагођавали добављачима, преноси Глас Српске.

Дакле, како су они дизали цијене, тако су их и домаћи продавци слиједили. 

Међутим, има и оних који су кршили Закон о ограничавању марже на основне животне намирнице.

У Инспекторату Републике Српске објашњавају да контролишу цијене на основу више прописа те подсјећају да је измјеном Уредбе о ограничавању маржи прописано да привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом робе на велико формирају цијене производа примјеном маржи у проценту до шест одсто на набавну цијену, а они који се баве продајом робе на мало маржу до осам одсто на набавну цијену. 

Маржа је ограничена, између осталог, на со, маст, уље, млијеко, јогурт, брашно, хљеб и шећер.

Инспектори су контролисали поштовање Закона у 15 тржних центара и маркета, а у 12 случајева утврдили су неправилности те издали 26 прекршајних налога у вриједности од 111.700 КМ.

У питању су казне због не само прекорачења маржи, већ због неистицања цијена, неисправних декларација и другог.

- Субјекти ухваћени у прекршају нису се придржавали маржи приликом формирања продајних цијена, а проценат прекорачења је од 0,05 до 33 одсто. Незаконито стечена добит по том основу износи 483 КМ - навели су у Инспекторату.

Евидентно је и да инспектори нису пречешљали све тржне центре и маркете у Републици Српској, а они који се баве заштитом потрошача наводе и да би акценат можда требало да буде стављен и на мале продавнице у којима су цијене експлодирале у посљедња два мјесеца.

- Биће потребно много веће и чешће контроле како би се утврдило ко све несавјесно послује. Нема сумње да је било неоправданог подизања цијена јер су цијене мијењане и по неколико пута у дану. Многи трговци лове у мутном. Користе ову ситуацију да додатно зараде - рекла је извршна директорка Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић.

Главно оправдање за поскупљење јесте скок цијена на свјетском тржишту, а Марићева наводи и да је можда сада крајње вријеме да се окренемо себи и да почнемо производити за своје потребе.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Mirce 23.03.2022. 12:36
  Nazivo istih?
Повезане вијести
Почела исплата пензија за мај Почела исплата пензија за мај
Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српског народа Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српс...
Позовите 1414 за лијечење Саре Недић Позовите 1414 за лијечење Саре Недић
Најчитаније
 • Познато здравствено стање рањеног у пуцњави у Сокоцу
  23h 21m
  0
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  19h 11m
  3
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  10h 18m
  4
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  13h 0m
  1
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  12h 27m
  0