Pojedini trgovci u Srpskoj koriste eksploziju cijena da podebljaju pazar

23.03.2022. 11:08
1
IZVOR: glassrpske

Glavni razlog za poskupljenje na domaćem tržištu jeste poremećaj na globalnom nivou, ali su i pojedini trgovci iskoristili tu situaciju da dodatno podebljaju pazar prekoračenjem marže i do 33 odsto.

Od početka godine sve je poskupjelo, pa skoro da nema proizvoda na rafama kojem cijena nije mijenjana. 

Poskupljenja je bilo i na početku godine, a sa izbijanjem rusko-ukrajinskog sukoba, 24. februara, situacija je alarmantna po pitanju cijene brašna, ulja, šećera, soli i sve druge robe.

S obzirom na to da smo zemlja koja zavisi od uvoza prodavci ističu da su svoje cjenovnike samo prilagođavali dobavljačima, prenosi Glas Srpske.

Dakle, kako su oni dizali cijene, tako su ih i domaći prodavci slijedili. 

Međutim, ima i onih koji su kršili Zakon o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice.

U Inspektoratu Republike Srpske objašnjavaju da kontrolišu cijene na osnovu više propisa te podsjećaju da je izmjenom Uredbe o ograničavanju marži propisano da privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom robe na veliko formiraju cijene proizvoda primjenom marži u procentu do šest odsto na nabavnu cijenu, a oni koji se bave prodajom robe na malo maržu do osam odsto na nabavnu cijenu. 

Marža je ograničena, između ostalog, na so, mast, ulje, mlijeko, jogurt, brašno, hljeb i šećer.

Inspektori su kontrolisali poštovanje Zakona u 15 tržnih centara i marketa, a u 12 slučajeva utvrdili su nepravilnosti te izdali 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 KM.

U pitanju su kazne zbog ne samo prekoračenja marži, već zbog neisticanja cijena, neispravnih deklaracija i drugog.

- Subjekti uhvaćeni u prekršaju nisu se pridržavali marži prilikom formiranja prodajnih cijena, a procenat prekoračenja je od 0,05 do 33 odsto. Nezakonito stečena dobit po tom osnovu iznosi 483 KM - naveli su u Inspektoratu.

Evidentno je i da inspektori nisu prečešljali sve tržne centre i markete u Republici Srpskoj, a oni koji se bave zaštitom potrošača navode i da bi akcenat možda trebalo da bude stavljen i na male prodavnice u kojima su cijene eksplodirale u posljednja dva mjeseca.

- Biće potrebno mnogo veće i češće kontrole kako bi se utvrdilo ko sve nesavjesno posluje. Nema sumnje da je bilo neopravdanog podizanja cijena jer su cijene mijenjane i po nekoliko puta u danu. Mnogi trgovci love u mutnom. Koriste ovu situaciju da dodatno zarade - rekla je izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić.

Glavno opravdanje za poskupljenje jeste skok cijena na svjetskom tržištu, a Marićeva navodi i da je možda sada krajnje vrijeme da se okrenemo sebi i da počnemo proizvoditi za svoje potrebe.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Mirce 23.03.2022. 12:36
  Nazivo istih?
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 33 bebe Srpska bogatija za 33 bebe
Morbilima u Republici Srpskoj zaraženo 212 lica Morbilima u Republici Srpskoj zaraženo 212 lica
Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto Advokatski ispit u Srpskoj poskupio 350 odsto
Najčitanije
 • Kosovski novomučenik otac Hariton
  17h 26m
  1
 • Preminuo mladi golman reprezentacije Crne Gore
  13h 33m
  0
 • Održan Sabor izvornog pjevanja
  7h 12m
  0
 • Služen parastos za poginule borce iz Kasindola (FOTO)
  15h 16m
  2
 • Šehovac: Helez svojim izjavama želi dobiti više glasova na lokalnim izborima
  13h 21m
  16