Покварена храна написала 66 казни

16.08.2019. 08:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Минимална казна која је предвиђена ако се пронађе покварен производ у промету код предузетника је 1. 000 КМ, док је за исти прекршај за правно лице предвиђена минимална казна од 2. 000 КМ, а за одговорно лице минимална казна од 300 КМ.

Инспекција за храну издала је у првих шест мјесеци ове године 66 прекршајних налога на подручју града Бањалука у износу од 36.350 КМ због покварене хране, коју је пронашла током контрола прехрамбених производа у граду, потврђено је за "Независне" из Одјељења за инспекцијске послове.
 
Према њиховим ријечима, контрола прехрамбених производа врши се континуирано, односно свакодневно, а у љетном периоду су контроле још више појачане.

-Појачане су контроле у објектима брзе хране, посластичарницама, објектима у којима се врши припрема точеног сладоледа, као и надзор над припремом хране у маркетима - рекли су у Одјељењу.

Минимална казна која је предвиђена ако се пронађе покварен производ у промету код предузетника је 1.000 КМ, док је за исти прекршај за правно лице предвиђена минимална казна од 2.000 КМ, а за одговорно лице минимална казна од 300 КМ.

-Извршено је узорковање и испитивање сладоледа за уличну продају на осам локација. Испитивање су обавили Институт за јавно здравство и Ветеринарски институт 'Др Васо Бутозан' у присуству градског инспектора за храну - истакли су у овом одјељењу.

Резултати суперанализе показали су да је седам узорака било исправно, а код једног узорка утврђена је неисправност због чега су предузете законом предвиђене мјере.

-За покварене производе су изречене новчане казне и друге законом прописане мјере везано за уништење истих - казали су у Одјељењу.

Додали су да су у промету затечени производи истеклог рока употребе, те готова јела у којима је анализом утврђено да испитиване вриједности појединих параметара превазилазе референтне вриједности прописане правилником.

-Казне за промет неисправног сладоледа су у висини од 2.300 КМ. За производе истеклог рока употребе и готова јела у којима испитиване вриједности појединих параметара превазилазе референтне вриједности прописане правилником код предузетника су у висини од 1.000 КМ, а код правних лица у висини од 2.000 КМ и одговорна лица у правним лицима у висини од 300 КМ - појаснили су у Одјељењу за инспекцијске послове.

Коментари 0
Повезане вијести
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 5m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 38m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 15m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 44m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 42m
    0