Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале

02.06.2023. 09:34
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Полицајци Републике Српске ускоро ће уз пиштоље задужити и ПОС терминале које ће да носе са собом на терен.

Ово је предвиђено Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске који је Влада упутила у скупштинску процедуре.

Ова могућност се уводи због плаћања прекршаја на лицу мјеста прије свега за починиоце прекршаја које немају пребивалиште, односно боравиште у Републици Српској и БиХ, али и за домаће грађане који желе да плате казну одмах картицом.

Предлагач законског рјешења образлаже да су постојећа рјешења компликована и да смањује продуктивност полицајаца у раду.

– Ако је прекршајни налог уручен у току радног времена банке или поште, починилац прекршаја новчану казну плаћа у банци или пошти. Али, уколико је прекршајни налог издат ван радног времена банке или поште или ако је прекршај почињен ван насељеног мјеста, у том случају новчана казна и трошкови платног промета плаћају се у најближој полицијској станици или у канцеларији надлежног овлашћеног органа уз издавање потврде. То је посебно сложено и комплексно када је у питању кажњавање починиоца прекршаја из области безбједности саобраћаја што отежава рад полицијских службеника и умањује њихову продуктивност у раду. Морају да  чекају странку да донесе доказ о уплати новчане казне, а и честе су ситуације када морају пратити странку до полицијске станице због плаћања новчане казне, најчешће у касним ноћним часовима и ван радног времена банке или поште, јер се наилази на проблеме у успостављању комуникације због непознавања језика или немогућности странке да нађе полицијску станицу – образлаже се у предложеном рјешењу Закона о прекршајима.

Исто тако, наведени начини плаћања наилазе и на негодовање од починилаца прекршаја који немају пребивалиште у Републици Српској и БиХ, јер се често морају враћати и по 20 и више километара од мјеста гдје је почињен прекршај до најближе поште, банке или полицијске станице како би  платили казну, што за њих представља губљење времена, непотребно задржавање и додатне трошкове, с обзиром на то да прихватају одговорност и желе да плате на лицу мјеста.

– Електронско плаћање новчане казне коришћењем ПОС терминала (стандардно или бесконтактно плаћање) олакшава рад полицијским службеницима, олакшава и унапређује наплату изречене новчане казне прекршајним налогом, истовремено подиже ниво професионализма у пружању услуга, предупређује одређене коруптивне радње, а починиоцу прекршаја омогућује се да платном картицом плаћати казну на лицу мјеста на једноставан начин – додају у Влади Републике Српске.

ПОС терминали би се налазили у полицијским возилима и полицијским станицама, а починиоцу прекршаја уз прекршајни налог би био издат доказ о плаћеној новчаној казни. Досадашњи начин плаћања новчане казне, који је прописан чланом 153. Закона, би се примјењивао у свим другим случајевима, односно када починилац прекршаја, који нема пребивалиште на подручју Републике Српске и БиХ, не посједује платну картицу и не жели да електронски плати казну.

Пише: Тијана Грујић

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    22h 58m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    21h 5m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    21h 9m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    15h 18m
    1
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    19h 18m
    0