Policajci će uz pištolj nositi i POS terminale

02.06.2023. 09:34
0
IZVOR: srpskainfo.com

Policajci Republike Srpske uskoro će uz pištolje zadužiti i POS terminale koje će da nose sa sobom na teren.

Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske koji je Vlada uputila u skupštinsku procedure.

Ova mogućnost se uvodi zbog plaćanja prekršaja na licu mjesta prije svega za počinioce prekršaja koje nemaju prebivalište, odnosno boravište u Republici Srpskoj i BiH, ali i za domaće građane koji žele da plate kaznu odmah karticom.

Predlagač zakonskog rješenja obrazlaže da su postojeća rješenja komplikovana i da smanjuje produktivnost policajaca u radu.

– Ako je prekršajni nalog uručen u toku radnog vremena banke ili pošte, počinilac prekršaja novčanu kaznu plaća u banci ili pošti. Ali, ukoliko je prekršajni nalog izdat van radnog vremena banke ili pošte ili ako je prekršaj počinjen van naseljenog mjesta, u tom slučaju novčana kazna i troškovi platnog prometa plaćaju se u najbližoj policijskoj stanici ili u kancelariji nadležnog ovlašćenog organa uz izdavanje potvrde. To je posebno složeno i kompleksno kada je u pitanju kažnjavanje počinioca prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što otežava rad policijskih službenika i umanjuje njihovu produktivnost u radu. Moraju da  čekaju stranku da donese dokaz o uplati novčane kazne, a i česte su situacije kada moraju pratiti stranku do policijske stanice zbog plaćanja novčane kazne, najčešće u kasnim noćnim časovima i van radnog vremena banke ili pošte, jer se nailazi na probleme u uspostavljanju komunikacije zbog nepoznavanja jezika ili nemogućnosti stranke da nađe policijsku stanicu – obrazlaže se u predloženom rješenju Zakona o prekršajima.

Isto tako, navedeni načini plaćanja nailaze i na negodovanje od počinilaca prekršaja koji nemaju prebivalište u Republici Srpskoj i BiH, jer se često moraju vraćati i po 20 i više kilometara od mjesta gdje je počinjen prekršaj do najbliže pošte, banke ili policijske stanice kako bi  platili kaznu, što za njih predstavlja gubljenje vremena, nepotrebno zadržavanje i dodatne troškove, s obzirom na to da prihvataju odgovornost i žele da plate na licu mjesta.

– Elektronsko plaćanje novčane kazne korišćenjem POS terminala (standardno ili beskontaktno plaćanje) olakšava rad policijskim službenicima, olakšava i unapređuje naplatu izrečene novčane kazne prekršajnim nalogom, istovremeno podiže nivo profesionalizma u pružanju usluga, predupređuje određene koruptivne radnje, a počiniocu prekršaja omogućuje se da platnom karticom plaćati kaznu na licu mjesta na jednostavan način – dodaju u Vladi Republike Srpske.

POS terminali bi se nalazili u policijskim vozilima i policijskim stanicama, a počiniocu prekršaja uz prekršajni nalog bi bio izdat dokaz o plaćenoj novčanoj kazni. Dosadašnji način plaćanja novčane kazne, koji je propisan članom 153. Zakona, bi se primjenjivao u svim drugim slučajevima, odnosno kada počinilac prekršaja, koji nema prebivalište na području Republike Srpske i BiH, ne posjeduje platnu karticu i ne želi da elektronski plati kaznu.

Piše: Tijana Grujić

Komentari 0
Povezane vijesti
Šesnaesto čeka prababino krilo... Šesnaesto čeka prababino krilo...
Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća
Srpska bogatija za 19 beba Srpska bogatija za 19 beba
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  13h 55m
  7
 • Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
  3h 50m
  0
 • Prenos utakmice Srbija – Danska na Trgu Republike Srbije
  11h 19m
  1
 • Džudo savez Republike Srpske: Vanredna skupština nije sazvana u skladu sa zakonom i statutom
  9h 20m
  0
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  12h 32m
  0