Полицијска управа Источно Сарајево започела кампању „Стоп просјачењу“

29.06.2021. 11:57
0
ИЗВОР: СРНА

Ономе ко просјачи и ко наводи друго лице на просјачење закон прописује новчану казну од 200 до 800 КМ, док је за лица која на просјачење наводе малољетно или лице заостало у развоју прописана казна од 400 до 1.200 КМ или казна затвора у трајању до 40 дана, рекао је помоћник командира Полицијске станице Источна Илиџа Горан Додер.

Када је ријеч и територији коју оперативно покрива Полицијска управа Источно Сарајево, Додер је навео да су прошле године евидентирана четири прекршаја из области просјачења.

- Забиљежен је велики проценат просјачења дјеце ромске националности на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево, јер добрим дијелом граничи са Сарајевом, гдје је овај проблем много више изражен - указао је Додер поводом почетка превентивне кампање "Стоп просјачењу".

Припадници Полицијске управе Источно Сарајево започели су на подручју Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева превентивну кампању "Стоп просјачењу" која за циљ има јачање свијести грађана о правима дјеце, те ризицима и посљедицама које просјачење оставља на дјецу.

Додер је рекао новинарима да ће полицајци данас дијелити промотивни материјал и са грађанима разговарати о проблему просјачења.

- Просјачење је најзаступљенији вид економске експлоатације дјеце, што на концу утиче и на остала права дјеце, као што су права на породицу, здравствено осигурање и образовање. Посебно су рањива дјеца са одређеним физичким или менталним заостацима. Њих је лакше наговорити на просјачење, јер је ријеч о дјеци у лошој социјалној и економској ситуацији - нагласио је Додер.

Акција коју спроводи Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, званично је почела јуче и трајаће до петка, 2. августа.

Коментари 0
Повезане вијести
Крађа у Палама Крађа у Палама
У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
ПУ Источно Сарајево: За три мјесеца смањење кривичних дјела за 14 одсто ПУ Источно Сарајево: За три мјесеца смањење кривичних дјела за 14 одсто
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 21m
    8
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 43m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 51m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 57m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 5m
    0