Пољуљане фотеље свих в.д. директора

25.05.2023. 13:10
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Свим вршиоцима дужности директора уздрмане су фотеље, јер према најавама с Трга Републике, слиједи расписивање конкурса за именовање руководилаца у бројним републичким институцијама.

У Бироу за односе с јавношћу Владе Републике Српске потврдили су “Гласу” да су с укидањем ванредне ситуације у Српској прошле седмице ван снаге стављени сви закључци Републичког штаба за ванредне ситуације. Један од закључака од краја марта 2020. године био је и да мандат лица која је Влада РС поставила за вршиоце дужности траје до окончања ванредне ситуације.

- Након стављања вас снаге закључака, који су за вријеме трајања ванредне ситуације на другачији начин прописивали различите односе, поново се искључиво примјењују прописи који су били на снази и прије ступања на снагу одлуке о проглашењу ванредне ситуације - навели су у Влади РС.

Нагласили су да ће преко Агенције за државну управу РС интензивирати примјену прописа који регулишу запошљавање и именовање лица која су у надлежности Владе.

И у појединим министарствима наводе да ће убрзати процедуру избора директора у институцијама које су под њиховим кровом.

- Поједини конкурси за избор руководиоца су у току, а у идућем периоду слиједи и за све остале институције којима руководе вршиоци дужности директора - рекли су “Гласу Српске” у Министарству здравља и социјалне заштите.

Из појединих ресора у Влади Српске нисмо добили одговоре на питање колико институција има вршиоце дужности на челу те за које све слиједи расписивање конкурса за избор њихових руководилаца.

Већином републичким предузећима руководе вршиоци дужности директора, а у надзорним одборима наводе да само чекају одлуку Владе Српске да распишу конкурс за избор директора. Једно од таквих примјера је и предузеће “Путеви РС”, гдје је крајем прошле године за в.д. директора постављен Милан Дакић.

- Одлуку о расписивању конкурса доноси Влада Српске, а ми само расписујемо конкурс за избор директора. Чим добијемо одлуку од надлежних расписаћемо конкурс за избор нове управе - рекао је предсједник Надзорног одбора “Путева” Стојан Лазаревић.

Надзорни одбор “Жељезница РС” већ је расписао конкурс за избор генералног директора тог јавног предузећа те два извршна директора. У децембру прошле године за вршиоца дужности директора “Жељезница” постављен је Слађан Јовић. И извршни директори тог предузећа су у в.д. мандату.

Скоро свим јавним институцијама у Српској руководе вршиоци дужности директора, неки на тим позицијама проведу по неколико мјесеци, док има и оних који у фотељи директора у том статусу доносе одлуке више година.

Разлика само у мандату

Директор Агенције за државну службу Републике Српске Александар Радета рекао је да између в.д. директора и директора постоји разлика само у мандату али не у одговорности.

- Влада свака три мјесеца одлучује да ли ће продужити мандат вршиоцима дужности директора, док онима који су изабрани путем конкурса мандат траје четири или пет година. Одговорност и рад морају бити исти - рекао Радета и додао да се мандат в.д. директора Влада Републике Српске може продужити и на мјесец, два, али то је најчешће период од три мјесеца.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 25.05.2023. 13:35
    VD ikebana direktori su uvijek na jenoj nozi,drze ih da rade kako im se kaže a odgovornost imaju samo prema partijskim liderima,a svako može biti VD bez nekih posebnih uslova,zakonom ograničiti VD na mijesec dana dok se ne raspiše konkurs i ne popuni direktorsko mjesto adekvatnim kandidatima.Ovakva situacija je dobrim dijelom doprinijela što nam odlaze školovani a ostaju podobni sa kupljenim diplomama.
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    20h 37m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    11h 18m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    20h 37m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    16h 51m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    7h 30m
    0