Половина радне снаге у Српској зарађује испод 800 КМ

21.12.2021. 20:10
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Српској премашила је 2.000 КМ, па два запослена члана једног домаћинства, да би подмирили све трошкове које ова корпа подразумијева, треба да зарађују по 1.000 КМ.

А од укупног броја запослених у Републици Српској, скоро две трећине зарађује испод овог износа.

Према подацима Пореске управе РС, од  278.570 радника у августу, на плату до 1.000 КМ било је пријављено њих 179.500, док 138.000 зарађивало до 800 КМ.

То значи да, за плату која је далеко нижа, приближна или тек нешто виша од трошка прехране из синдикалне потрошачке корпе, а који је за октобар износио 772 КМ, ради више од половине укупне радне снаге у Српској.

Најниже просјечне плате су у угоститељству, грађевинарству, трговини, прерађивачкој индустрији, односно, у дјелатностима у којима је и запослено највише људи.

У Савезу синдиката РС наглашавају да је у осам-девет привредних, производних и услужних дјелатности просјечна плата једнака, односно мало нижа или мало виша у односу на трошкове прехране.

– Они су у могућности да обезбиједе од 35 до 42 одсто потрошачке корпе. Животни стандард радника угрожавају неоправдана поскупљења, која су кренула лани, а актуелна су и у овој години. Цијене појединих животних намирница расле су пет одсто, а неких и за 20-30, па чак и 50 одсто – каже за Српскаинфо стручна сарадница за економска питања у овом савезу Божана Радошевић.

Подсјећа да је у августу 2018, Влада РС промјеном пореске политике, односно одрицањем дијела пореза, за сваког радника омогућила повећање плата од 30 КМ.

– Годишње имамо и раст најниже плате. Ту је и раст плата буџетских корисника, што је довело до благог побољшања стандарда тих радника. Али, и даље имамо проблем у приватном сектору. Не можемо да кажемо да су се куповна моћ, односно животни стандард радника побољшали. Тамо гдје у реалном сектору имамо синдикат, било је раста плата, али већина послодаваца, нажалост, није повећавала зараде. А недостатак средства утиче како на количину, тако и на квалитета производа које купујемо – истиче Радошевићева и додаје да трошкови прехране, становања и комуналних услуга чине двије трећине потрошачке корпе.

– Ти издаци су у октобру износили око 1.400 КМ. Ако у обзир узмемо податак да у угоститељству, трговини, грађевинарству, прехрамбеној индустрији, радник има плату 700-800 КМ, јасно је каква је њихова куповна моћ. Зато не чуди што потрошачки ненамјенски кредити чине више од двије трећине укупних кредита. Људи се сналазе на разне начине да преживе мјесец и обезбиједе оно најосновније. Поменути трошак корпе искључује било какво луксузирање, док, за најосновније, оба члана домаћинства, који имају двоје дјеце која се школују, треба да зараде по 1.000 КМ – каже Радошевићева.

Из Удружења потрошача поручују да је чињеница да је потрошачка корпа знатно изнад онога што можемо остварити.

– Имамо ситуацију да двоје људи треба да имају плату од по 1.000 КМ, само да би задовољили оне најосновније потребе. То је апсурдно, јер о нечем другом, осим голог преживљавања, не можемо ни да размишљамо – истиче за Српскаинфо извршна директорка Удружења за заштиту потрошача „Дон“ из Приједора Муриса Марић и додаје да је наш животни стандард такав, да не чуди што смо, у овом погледу, на зачељу свих  међународних листи.  

– Нико не размишља о грађанима и како помоћи оној социјалној категорији која је, нажалост, далеко бројнија од остатка популације. Социјални случајеви нису само они који имају рјешење од центра за социјални рад, него и они који не могу да живе од свога рада. То се, између осталог, види и по нашим јавним кухињама, које су све пуније. Овде је беспредметно причати о неким просјецима, јер је чињеница да већина људи располаже са јако мало новца, који дају за храну и режије, па онда морају да се сналазе како знају и умију. Грађани, нажалост, најчешће посежу за прескупим позајницама, које послије тешко могу да отплате. Најчешће дижу други кредит, да би затворили први, и тако укруг. Битно им је да што брже дођу до одређене своте новца и сервисирају неки издатак, јер другог избора немају – каже Марићева.

Аћић: Радимо на повећању плата

 
 

У Унији удружења послодаваца РС истичу да су у протекле три године плате у РС у просјеку расле 11 одсто, а инфлација је била један одсто. – То значи да је животни стандард радника и грађана порастао за око десет одсто. Разумијемо да то није довољно са аспекта могућности које се нуде у земљама ЕУ – наглашава за Српскаинфо директор ове уније Саша Аћић и додаје да су у поменутом периоду плате расле у свим секторима, укључујући цјелокупну привреду. – Подаци Савеза синдиката РС су апсолутно нетачни и имају улогу дезинформисања јавности. Синдикат шаље људима поруку да малтене двије просјечне плате не могу да задовоље трошак такозване синдикалне потрошачке корпе. То је нонсенс. У наредним годинама требамо учинити све да достигнемо веће износе повећања плата, па ћемо сва растерећена у погледу смањења доприноса и смањења парафискалних оптерећења, усмјеравати у том правцу, као што смо чинили до сада. С друге стране, раст плата мора пратити и раст продуктивности. У овом сегменту нам је јако битно да имамо технолошки развој у компанијама, који ће омогућити раст продуктивности, који ће омогућити раст продуктивности – поручује Аћић.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 23m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 52m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 6m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 10m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 18m
    0