Помоћ превозницима у Српској остала мртво слово на папиру

10.08.2022. 08:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Помоћ превозницима у Српској, који су због енормних цијена горива паркирали камионе, а потом поново сјели за волан уз обећање надлежних да ће наћи рјешење, остала је само мртво слово на папиру, јер се радна група за мјесец састала само једном.

 Рекао је то “Гласу Српске” један од чланова радне групе, предсједник Удружења превозника за утрашњи и међународни транспорт Српске Никола Грбић, нагласивши да рјешења нема ни на видику, а да се проблеми превозника само гомилају.

- Срећни смо кад успијемо рачун свести на нулу, а да нам при томе возач не да отказ и не оде у иностранство. Већина само сабира губитке јер гориво чини око 75 одсто трошкова, двадесетак процената иде на амортизацију и нама остаје пет одсто да измиримо обавезе према возачима и држави. Нема нас нигдје. Радна група, коју уз представнике превозника чине и представници министарстава саобраћа и веза, те трговине и туризма, као и Привредне коморе РС, требало је да сагледа рјешења у региону и најбољи модел примијени и код нас како би се помогло и превозницима. Како тад, тако и данас. Састанака више није било и ништа није ријешено. Стиче се утисак да је све учињено да се превозници умире, почну да раде и на томе је остало - рекао је Грбић.

Додао је да су превозници на том једином састанку који је одржан предложили да и код нас буде примијењен неки од модела из Словеније, Србије или Хрватске, али да остали чланови радне групе не дијеле њихово мишљење.

- Тражимо субвенцију за гориво као што добијају пољопривредници или да нам се плате порези и доприноси у овом тешком периоду. С обзиром на то да нисмо наишли на разумијевање у вези са тим опцијама, остало је на томе да представници министарстава и Коморе изађу са неким трећим приједлогом. Међутим, нису нас више звали - разочаран је Грбић.

Истиче да не вјерује да ће се на питању проблема превозника било шта ријешити.

- Да су хтјели, до сада би нешто и урадили. Гориво је донекле појефтинило, ако цијена још падне, рећи ће да нема више разлога за помоћ, а губитке које смо досад нанизали сви ће заборавити - рекао је Грбић.

Превозници широм Српске 4. јула су престали да возе робу, те паркирали камионе због прескупог горива. Након тога, састали су се са министром саобраћаја и веза РС Недељком Ћорићем, који је тада казао да ће учинити све што је у његовој моћи да се нађе неко рјешење за ту ситуацију. Формирана је радна група, али до данас рјешење није пронађено. У Министарству саобраћаја и веза РС јуче нисмо успјели добити информацију у вези са овом ситуацијом.

Рјешење у региону

Никола Грбић наводи примјер из региона гдје су поједине земље ради помоћи превозницима увеле субвенцију за гориво.

- Наиме, за потрошених 1.000 литара горива, уз доказ да си наточио са путним налогом, реализовао посао, враћа се 70 евра - навео је Грбић.

Аутор: Милијана Латиновић 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ
Група ходочасника данас креће из Београда за Републику Српску Група ходочасника данас креће из Београда за Републику Српску
Стара градња поново у моди Стара градња поново у моди
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  6h 22m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  5h 3m
  0
 • Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове
  21h 44m
  0
 • Основцима у Источној Илиџи представљена “Чаробна књига” Јелене Глишић (ФОТО)
  20h 39m
  0
 • Рогатица: Подршка произвођачима млијека у проширењу сточног фонда
  22h 23m
  0