Помоћи предузетницима да се лакше носе са изазовима економских криза (ФОТО)

02.12.2022. 13:21
0
ИЗВОР: katera.news

На Правном факултету у Палама одржан је Међународни скуп „Реформа законодавства о реструктурирању, реорганизацији и стечају у свјетлу европских тенденција“, с циљем анализе усаглашености БиХ законодавства са правом ЕУ у области реструктурирања и стечаја и представљања најбоље праксе у овој области држава чланица ЕУ и држава кандидата.

Помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец изјавио је да је данашњи скуп од великог значаја за законодавну и извршну власт и правосудну заједницу у Републици Српској, БиХ и региону.

- На скупу ћемо говорити о свим проблемима са којим се сусреће правосуђе и професионална заједница, али и стечајни управници, академска заједница, повјериоци, стечајни дужници са проблемима у стечају – истиче Зец.

Додаје, да ће бити говора и о уједначавању стручне праксе која стреми јединственој примјени права као основном постулату владавине права и правне државе.

- Често се дешава да овакви скупови изњедре закључке који подстичу на измјене и допуне у доношењу нових прописа. Прије неколико година смо на једном оваквом скупу донијели закључке који су имали за циљ доношење нових закона о стечају – рекао је он.

Зец истиче да је сигуран да ће на данашњем скупу донијети закључке који ће бити усмјерени на конкретне афирмације и приједлоге за унапређење закона о стечајном поступку и стечајном законодавству.

Дијана Марковић Бајаловић, професор привредног и стечајног права на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, изјавила је да је важна хармонизација права у овој области јер посљедњих година долази до различитих финансијских и економских криза.

- Имали смо кризу коју је изазвао коронавирус, данас је криза изазвана спољно-политичким дешавањима, и у свим тим околностима привредницима је тешко да обезбеде текућу ликвидност. Ново законодавство ЕУ, директива из 2019. године, истиче значај превентивног реструктурирања како би се избегао стечај – наглашава она.

Како истиче, у стечају сви губе, од дужника до повјериоца.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Према њеним ријечима, нагласак је да се уведу мјере превентивног реструктурирања гдје ће се дужнику омогућити да се опорави и да настави своје пословање, што је у интересу свих запослених и институција, које на тај начин чувају пореског обвезника.

- Наш закључак је да привредници и можда практичари, још нису схватили значај реструктурирања. Законодавство Републике Српске познаје тај институт, међутим, сувише је формалан и не омогућава да се на адекватан начин сусретну интереси повериоца и дужника – додаје она.

Продекан за наставу на овом факултету Сања Голијанин рекла је да овај скуп представља једну од завршних активности у оквиру научноистаживачког пројекта који ова високообразовна установа реализује од 2020. године.

- Циљ скупа је анализирање усаглашеност законодавства БиХ са правом ЕУ у области реструктурирања и стечаја, те представљање најбоље праксе у овој области код земаља чланица ЕУ и земаља кандидата – рекла је она.

Како истиче, ријеч о веома значајном скупу, чијем раду ће допринијети 20 референата из БиХ, Србије, Хрватске, Пољске, Њемачке и Сјеверне Македоније.

- Увјерени смо да ће допринос референата бити велики у погледу измјене законодавства у области реструктурирања и стечаја – истакла је Голијанинова.

Одржавање научног скупа су подржали Министарство научнотехнолошког развоја, високог образовања и информационог друштва Републике Српске и Министарство правде Републике Српске, а закључци са овог скупа биће подлога законодавцима у БиХ да раде на унапређењу законодавства у области стечаја и реструктурирања.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 34m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    10h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 10m
    0