Pomoći preduzetnicima da se lakše nose sa izazovima ekonomskih kriza (FOTO)

02.12.2022. 13:21
0
IZVOR: katera.news

Na Pravnom fakultetu u Palama održan je Međunarodni skup „Reforma zakonodavstva o restrukturiranju, reorganizaciji i stečaju u svjetlu evropskih tendencija“, s ciljem analize usaglašenosti BiH zakonodavstva sa pravom EU u oblasti restrukturiranja i stečaja i predstavljanja najbolje prakse u ovoj oblasti država članica EU i država kandidata.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec izjavio je da je današnji skup od velikog značaja za zakonodavnu i izvršnu vlast i pravosudnu zajednicu u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

- Na skupu ćemo govoriti o svim problemima sa kojim se susreće pravosuđe i profesionalna zajednica, ali i stečajni upravnici, akademska zajednica, povjerioci, stečajni dužnici sa problemima u stečaju – ističe Zec.

Dodaje, da će biti govora i o ujednačavanju stručne prakse koja stremi jedinstvenoj primjeni prava kao osnovnom postulatu vladavine prava i pravne države.

- Često se dešava da ovakvi skupovi iznjedre zaključke koji podstiču na izmjene i dopune u donošenju novih propisa. Prije nekoliko godina smo na jednom ovakvom skupu donijeli zaključke koji su imali za cilj donošenje novih zakona o stečaju – rekao je on.

Zec ističe da je siguran da će na današnjem skupu donijeti zaključke koji će biti usmjereni na konkretne afirmacije i prijedloge za unapređenje zakona o stečajnom postupku i stečajnom zakonodavstvu.

Dijana Marković Bajalović, profesor privrednog i stečajnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izjavila je da je važna harmonizacija prava u ovoj oblasti jer posljednjih godina dolazi do različitih finansijskih i ekonomskih kriza.

- Imali smo krizu koju je izazvao koronavirus, danas je kriza izazvana spoljno-političkim dešavanjima, i u svim tim okolnostima privrednicima je teško da obezbede tekuću likvidnost. Novo zakonodavstvo EU, direktiva iz 2019. godine, ističe značaj preventivnog restrukturiranja kako bi se izbegao stečaj – naglašava ona.

Kako ističe, u stečaju svi gube, od dužnika do povjerioca.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Prema njenim riječima, naglasak je da se uvedu mjere preventivnog restrukturiranja gdje će se dužniku omogućiti da se oporavi i da nastavi svoje poslovanje, što je u interesu svih zaposlenih i institucija, koje na taj način čuvaju poreskog obveznika.

- Naš zaključak je da privrednici i možda praktičari, još nisu shvatili značaj restrukturiranja. Zakonodavstvo Republike Srpske poznaje taj institut, međutim, suviše je formalan i ne omogućava da se na adekvatan način susretnu interesi poverioca i dužnika – dodaje ona.

Prodekan za nastavu na ovom fakultetu Sanja Golijanin rekla je da ovaj skup predstavlja jednu od završnih aktivnosti u okviru naučnoistaživačkog projekta koji ova visokoobrazovna ustanova realizuje od 2020. godine.

- Cilj skupa je analiziranje usaglašenost zakonodavstva BiH sa pravom EU u oblasti restrukturiranja i stečaja, te predstavljanje najbolje prakse u ovoj oblasti kod zemalja članica EU i zemalja kandidata – rekla je ona.

Kako ističe, riječ o veoma značajnom skupu, čijem radu će doprinijeti 20 referenata iz BiH, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke i Sjeverne Makedonije.

- Uvjereni smo da će doprinos referenata biti veliki u pogledu izmjene zakonodavstva u oblasti restrukturiranja i stečaja – istakla je Golijaninova.

Održavanje naučnog skupa su podržali Ministarstvo naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske, a zaključci sa ovog skupa biće podloga zakonodavcima u BiH da rade na unapređenju zakonodavstva u oblasti stečaja i restrukturiranja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    5h 23m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    14h 15m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    8h 6m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    11h 51m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    9h 52m
    0