Поништен поступак набавке израде пројекта реконструкције пута Пале - Подграб

15.03.2022. 20:25
0
ИЗВОР: Катера

Израда главног пројекта рехабилитације магистралног пута другог реда (стара ознака М-5) Пале - Подграб, граница РС/ФБиХ (Прача), у дужини од око 22 километра једна је у низу поништених поступака набавки, чији је уговорни орган "Путеви Републике Српске".

"Путеви Републике Српске" су поништили ове тендере, јер како пројектанти у Српској тврде, ниједна понуда није била задовољавајућа.

Пројектантске куће из Републике Српске оптужују "Путеве Републике Српске" да посао око пројектовања и рехабилитације више путних праваца планирају повјерити својим инжењерима, чиме крше законе, а њих остављају без посла, преноси портал Capital.

Слика

Фото: Capital

Представници пројектантских кућа сматрају да, уколико би "Путеви Републике Српске" ангажовали своје запослене, то би било у супротности са свим законима јер, како тврде, они немају овлашћење нити лиценцу за те послове, а успут би били и у сукобу интереса.

- Предузећа која су потписници дописа и која су задњих година радили на овим пословима упошљавају 500 инжењера и консултаната који директно и егзистенционално овисе о пословима овог типа. Штета која се на овај начин наноси струци је и по питању опстанка предузећа и одласка инжењера у иностранство. “Путеви” би са јавним средствима требали да буду генератор квалитетних послова за грађевинску струку и по питању консултантскх услуга, а никако да буду они који уништавају предузећа и деградирају струку - наводи се, између осталог, у допису осам пројектантских кућа упућеном властима Српске.

Они су се овим дописом обратили предсједнику и премијеру Републике Српске, предсједнику Народне скупштине Републике Српске, ресорним министарствима и надлежној Агенцији.

То су фирме “Урбис Центар”, “HKP Consulting”,  “Routing”, “Институт за грађевинарство ИГ”, “Геопут”, “INK Constructor”, “ЦПК” из Бањалуке те “Радис” из Источног Сарајева.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима
Вече српске културе у Палама 11. септембра Вече српске културе у Палама 11. септембра
Јахорина у другом припремном мечу боља од Радничког из Горажда Јахорина у другом припремном мечу боља од Радничког из Горажда
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 32m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 55m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 28m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 25m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 16m
    0