Poništen postupak nabavke izrade projekta rekonstrukcije puta Pale - Podgrab

15.03.2022. 20:25
0
IZVOR: Katera

Izrada glavnog projekta rehabilitacije magistralnog puta drugog reda (stara oznaka M-5) Pale - Podgrab, granica RS/FBiH (Prača), u dužini od oko 22 kilometra jedna je u nizu poništenih postupaka nabavki, čiji je ugovorni organ "Putevi Republike Srpske".

"Putevi Republike Srpske" su poništili ove tendere, jer kako projektanti u Srpskoj tvrde, nijedna ponuda nije bila zadovoljavajuća.

Projektantske kuće iz Republike Srpske optužuju "Puteve Republike Srpske" da posao oko projektovanja i rehabilitacije više putnih pravaca planiraju povjeriti svojim inženjerima, čime krše zakone, a njih ostavljaju bez posla, prenosi portal Capital.

Slika

Foto: Capital

Predstavnici projektantskih kuća smatraju da, ukoliko bi "Putevi Republike Srpske" angažovali svoje zaposlene, to bi bilo u suprotnosti sa svim zakonima jer, kako tvrde, oni nemaju ovlašćenje niti licencu za te poslove, a usput bi bili i u sukobu interesa.

- Preduzeća koja su potpisnici dopisa i koja su zadnjih godina radili na ovim poslovima upošljavaju 500 inženjera i konsultanata koji direktno i egzistencionalno ovise o poslovima ovog tipa. Šteta koja se na ovaj način nanosi struci je i po pitanju opstanka preduzeća i odlaska inženjera u inostranstvo. “Putevi” bi sa javnim sredstvima trebali da budu generator kvalitetnih poslova za građevinsku struku i po pitanju konsultantskh usluga, a nikako da budu oni koji uništavaju preduzeća i degradiraju struku - navodi se, između ostalog, u dopisu osam projektantskih kuća upućenom vlastima Srpske.

Oni su se ovim dopisom obratili predsjedniku i premijeru Republike Srpske, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, resornim ministarstvima i nadležnoj Agenciji.

To su firme “Urbis Centar”, “HKP Consulting”,  “Routing”, “Institut za građevinarstvo IG”, “Geoput”, “INK Constructor”, “CPK” iz Banjaluke te “Radis” iz Istočnog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    19h 25m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    8h 38m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    8h 9m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    8h 32m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    23h 29m
    0