Поништено 167 диплома факултета у Бањалуци: Ко су особе којима су поништене дипломе

01.07.2023. 18:59
0
ИЗВОР: capital.ba

 Инспекторат Републике Српске поништио је 167 диплома које је издала Високошколска установа „Прометеј“ због, бране се на факултету, техничке грешке, сазнаје портал КАПИТАЛ.

- На основу рјешења Републичке инспекције за просвјету и спорт, Сенат Високошколске установе „Прометеј“ Бањалука донио је одлуку о проглашавању диплома ништавним те исправљању техничке грешке - наведено је у Одлуци „Прометеја“ којом се поништавају дипломе.

На овом приватном факултету тврде да су дипломе поништене због само једне ријечи.

Списак диплома које су поништене можете погледати ОВДЈЕ.

Из „Прометеја“ за КАПИТАЛ кажу да им је надлежна просвјетна инспекција наложила да отклоне недостатке утврђене инспекцијским прегледом, а односе се на техничке неправилности приликом издавања диплома односно ненамјерне грешке административног особља, гдје је студентима у обрасцу дипломе изостављена једна ријеч „врста студија“ (струковни) иако је, како кажу, сасвим видљиво из стеченог звања „струковни специјалиста инжењер саобраћај“ да је ријеч о струковном студију.

„Прометеј“ тужио Министарство високог образовања

- Што се тиче студената који су уписали студије школске 2014/2015. године, а који су завршетком студија законски стекли звање „дипломирани инжењер саобраћаја“, просвјетна инспекција је издала налог да се студентима додијели звање „струковни специјалиста инжењер саобраћаја - кажу у „Прометеју“.

Према њиховим ријечима, Закон о звањима која се стичу завршетком високог образовања ступио је на снагу почетком маја 2014. године, а Правилник о листи струковних, академских и научних звања, објављен је у Службеном гласнику 29. децембра 2014. године, а на снагу ступио у јануру 2015. не може се, сматрају, примијењивати за студијске програме, односно за студенте уписане у школску 2014/2015. него за студенте уписане у школску 2015/2016. годину.

- Због  неоснованог налога просвјетне инспекције, Висока школа „Прометеј“ поднијела је тужбу против Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске - нагласили су у „Прометеју“.

Тврде да током вршења контроле од стране просвјетне инспекције, није утврђено било какво кривично дјело од стране Високе школе „Прометеј“.

С друге стране, према информацијама портала КАПИТАЛ Инспекторат Републике Српске се о свим активностима везаним за надзор у Високој школи „Прометеј“ планира огласити наредних дана.

Ово није први пут да је „Прометеј“ на мети инспекцијских и истражних органа. Факултет је био обухваћен акцијом „Кластер“ коју је спроводила Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) током које је ухапшено десет особа, а због сумње у издавање лажних диплома и низа других незаконитости.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 51m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    10h 10m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 37m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    13h 17m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    6h 2m
    0