Поново почела обнова Ћопићеве родне куће

12.03.2020. 20:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Почињу радови на пројекту обнове Ћопићеве родне куће, казала је данас у Хашанима Тања Ђаковић, помоћник министра за културу у Влади Републике Српске, а Влада је, по њеним ријечима, обезбиједила 100.000 КМ за изградњу реплике родне куће Бранка Ћопића.

- Крајњи циљ је да оживимо ово мјесто и да школску дјецу, која су се упознала са ликовима из дјела Бранка Ћопића, доведемо у његов родни крај, у мјесто гдје су ти ликови имали своје догодовштине, да се дјеца саживе са дјелом - рекла је Ђаковићева, прецизирајући да би радови, уколико све буде текло планираном динамиком, требало да буду завршени до 15. јуна. Крајњи циљ и планирана динамика, са друге стране, синтагме су у које мало ко данас вјерује у Хашанима.

Подсјећања ради, екипа "Независних" била је у посјети Хашанима у октобру 2015. године када је помпезно представљен пројекат "Башта сљезове боје", који су многи називали и "Ћопићград". Тада је у Хашанима најављена издрадња цијелог града - пандана маштовитом свијету Ћопићеве литературе, а испред родне куће Бранка Ћопића већ је био паркиран багер који је и ископао неколико кашика родне груде великог писца. "Ћопићград" је, како су најављивали званичници, требало да буде готов за десет до дванаест година, а Чича Тришин млин и реплика родне куће Бранка Ћопића до краја 2015. године. Тако је бар најављивао Гојко Кличковић, тадашњи начелник Крупе на Уни. Крајем 2017. године екипа "Независних" је опет била у Ћопићевим Хашанима.

Кличковића је на мјесту начелника био већ замијенио Младен Кљајић, а неколико ископаних багерских кашика Ћопићеве груде замијенила је бетонска, такозвана мртва плоча. Темељ је био ударен, Кљајић је казао да је 80.000 КМ које је даровала држава Азербејџан на рачуну извођача, те да ће реплика куће Бранка Ћопића бити изграђена најкасније до прољећа 2018. године.

Стигло је и прољеће 2020, а у медијима се још пише о почетку радова на обнови Ћопићевог огњишта.

Ђаковићева је данас навела да је Влада Српске прошле године издвојила средства за завршетак прве фазе изградње родне куће, односно занатско-грађевинске радове.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске спровело је сву потребну процедуру да би званично почели радови. За ову фазу је обезбијеђено 100.000 КМ, остатак ће бити обезбијеђен ове године - казала је Ђаковићева и додала да је у другој фази планирано унутрашње уређење куће и вањског простора.

- Са сигурношћу могу рећи да на овоме нећемо стати, да ћемо наставити да реализујемо пројекат "Башта сљезове боје", који је осмишљен 2015. године, поводом 100 година од рођења Ћопића, а који има за циљ ревитализацију Ћопићевог родног мјеста. Циљ је да се нашем омиљеном писцу из дјетињства врате онај значај и улога које заслужије - рекла је Ðаковићева.

Обнова родне куће Бранка Ћопића почела је, дакле, прије непуних пет година, изградња је понекад личила на његов хумор, понекад на Домановићеву сатиру, а какав ће бити епилог, показаће крај радова, можда већ у јуну текуће године.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Приказан филм о писцу Бранку Ћопићу у Палама Приказан филм о писцу Бранку Ћопићу у Палама
Пројекција филма „Мој Бранко не лаже“ Пројекција филма „Мој Бранко не лаже“
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 35m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 49m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 39m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 54m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 37m
    0