Поплава сваке године начини велику штету Месићима

10.02.2021. 10:45
1
ИЗВОР: Катера

Приликом обилних падавина и топљења снијега набујала Прача је између старе хидроелектране и нове мини-хидроелектране на територији засеока Месићи, општина Рогатица, направила велике проблеме локалном становништву и њиховим домаћинствима.

Наиме, према свједочењу мјештана Месића, кад год набуја ријека усљед обилних падавина и топљења снијега, пусти се вода из велике ХЕ ка малој ХЕ, која ту воду заустави и поплави Месиће и причини огромну штету домаћинствима, као што се види на фотографијама у прилогу.

Слика

Кажу да се Прача великом брзином улије у Ракитницу на Саставцима, на мјесту гдје се пут одваја за Месиће из Рогатице, и тако удружене двије ријеке, Ракитница и Прача кроз исто корито, великом брзином теку ка Устипрачи и уливају се у језеро.

Кључни проблем је управо та мала мини-хидроелектрана на Саставцима, због које се вода враћа назад и прави проблем мјештанима Месића.

Слика

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 10.02.2021. 22:26
    Ove mini centrale su veliko zlo, a koliko će zla još donijeti Sami Bog zna. Uništena šuma-rezervoar pitke vode, uništena korita rijeka, flora i fauna. I samo radi toga, da bi se pojedinci-ratni profiteri koji preko noći postadoše nekakvi biznismeni, enromno bogatili koristeći priordna bogastva. A nama potrošačima se iz džepa izbijaju pare kata plaćamo račune za utrošenu električnu energiju, uzima se dobar procenat za tzv. obnovljive izvore energije. Lijepo je investirati iz tuđih-narodnih džepova, a ekstraprofit trpati u svoj džep. Ovoj pošati i epidemiji pljačkanja naroda, moralo bi se pod hitno stati u kraj. Ili nam sljedi katastrofa.
Повезане вијести
Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
У поплавама погинуло најмање 50 људи У поплавама погинуло најмање 50 људи
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    16h 8m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    16h 13m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    17h 5m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    17h 19m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    10h 41m
    0