Поплаве епских размјера: Читави квартови завршили у мору, број мртвих премашио 5.000

13.09.2023. 20:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Више од 5.300 тијела пронађено је у либијском граду Дерна, а очекује се да ће се број погинулих у поплавама значајно повећати, можда чак и удвостручити, изјавио је Хичем Абу Чкиуат, министар цивилног ваздухопловства у администрацији која води источну Либију.

Море непрестано избацује десетине тијела – рекао је Чкиуат, наводећи да ће обнова Дерне коштати милијарде долара.

Претпоставља се да је више од 10.000 људи нестало након што су обилне кише на истоку Либије довеле до урушавања двије бране, због чега је још воде стигло у већ поплављена подручја.

Спасиоци и даље трагају за тијелима погинулих у поплавама, рекао је Тарек ал-Хараз, портпарол источне либијске владе.

Ал-Хараз је рекао да су читави квартови, односно да је четвртина града уништена или однесена у море заједно са хиљадама људи.

– Цијеле породице су нестале због смртоносне олује. Многи лешеви нису могли да буду идентификовани и нису били сахрањени – рекао је Ал-Хараз.

Маргарета Харис, портпаролка Свјетске здравствене организације, казала је да су поплаве које су погодиле Либију епских размјера.

– Ово је катастрофа у сваком смислу те ријечи, огромна трагедија. Нема мјеста за било какву међународну помоћ – оне које смо изгубили не можемо да вратимо – рекао је један становник Дерне.

Спасиоци у Либији суочавају се са логистичким и политичким препрекама у покушају да дођу до погођених подручја. Бројни путеви су уништени, а морски коридор је још затворен.

Међународна Организација за миграције (ИОМ) у Либији саопштила је јуче да је најмање 30.000 особа расељено у Дерни, граду који је највише погођен олујом “Даниел”.

Дерна је најтеже погођена поплавама након снажне олује на истоку Либије. За вријеме олује урушиле су се двије бране.

Сателитске фотографије Дерне прије и након поплава показују штету и огромне размјере поплава које су погодиле тај источни лучки град, тако да је релативно узак пловни пут кроз центар града сада неколико пута шири, а да су све зграде које су се налазиле дуж пута срушене, пренио је Ројтерс.

Фотографије такође показују да је огромна штета причињена и у другим дијеловима града гдје су срушене зграде у поплавама.

У Дерни се чак 6.000 људи и даље води као нестало, рекао је Осман Абдулџалил, министар здравља у источној либијској Влади, за либијску телевизију Алмасар.

Он је, када је обишао град, ситуацију назвао катастрофалном. Вјерује се да је вода однијела читаве квартове у граду, навеле су власти.

Свјетска здравствена организација (СЗО) процјењује да је више од 1,8 милиона људи погођено поплавама у Либији.

Ураган “Даниел” погодио је источни дио Либије током викенда и оставио хиљаде људи заробљене у поплављеним кућама, рекао је шеф делегације Међународног црвеног крста у Либији Тамер Рамадан.

Либијска Влада објавила је тродневну жалост у свим погођеним градовима, називајући их “областима катастрофе”.

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Страхује се да има 20.000 мртвих у Либији Страхује се да има 20.000 мртвих у Либији
У Либији на хиљаде мртвих, преко 6.000 несталих У Либији на хиљаде мртвих, преко 6.000 несталих
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 9m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 39m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 53m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 10m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 40m
    0