Порасла потражња за туристичким ваучерима

18.09.2020. 09:51
0
ИЗВОР: Srpska.info

У посљедњих мјесец дана нагло је порасла потражња за туристичким ваучерима, јер су многи грађани Српске коначно одустали од мора и одлучили да одмор проведу у бањи, на планини, рафтингу или у Требињу.

Како је потврдио савјетник у Министарству туризма РС, Драган Талић, до јуче је у Српској издато око 16.000 туристичкој ваучера.

Ако се узме у обзир да су у шпици сезоне, од 15. јуна, када су ваучери пуштени у оптицај, до 15 августа, грађани узели око 8.000 ваучера, јасно је да је потражња за одмором на дестинацијама у Српској нагло порасла крајем августа и у септембру.

– Људи су стално нешто ишчекивали, па кад су схватили да ипак не могу на море, бар не без тестирања на корона вирус, одлучили су се за одмор уз ваучере. Уз то, многи су, пратећи ситуацију у шпицу сезоне, схватили да је ипак могуће путовати, а остати здрав – објашњава Нада Јовановић, директорка Туристичке организације РС.

Уз све то, они који немају школску дјецу, па не морају на одмор током распуста, чекали су да се гужва мало рашчисти, што, с обзиром на епидемилиошку ситуација, није лоша одлука, оцјењују туристички радници.

Иначе, туристичка сезона у РС, која срећом још није завршена, обиљежена је драстичним падом промета због пандемије корона вируса и недоласка туриста из иностранства.

Највећи пад промета је забиљежен у градским хотелима, гдје је број ноћења смањен за 90 одсто у односу на прошлу годину. Једини изузетак од овог правила је Требиње, које је, захваљујући ваучерима, али и знаменитостима и љепотама овог града, те мудрим одлукама хотелијера, овог љета доживјело прави туристички бум.

Сезону су спасла етно села, планински катуни, рафтинг центри и сличане дестинације у природи.

– Иако је хотелима, поготово у градовима, посјета знатно мања него лани, сезону су спасла сеоска домаћинства и други смјештајни капацитети у руралним срединама, јер су се људи окренули природи, ријекама, планинама, језерима. Захваљујући броју ноћења у тим дестинацијама, задовољни смо резултатима у јуну и јулу – истакла је Јовановићева и додала да је да је лани у РС било око милион ноћења, а ове године, до средине септембра, око 468.000.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 0m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 10m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 2m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 1m
    0