Породице страдалих Срба протестоваће у уторак у Сарајеву

20.02.2022. 20:10
0
ИЗВОР: politika.rs

Правосудне институције на нивоу БиХ (суд и тужилаштво), у којима главну ријеч воде углавном бошњачки кадрови, не одустају од уходане шеме рада када је у питању процесуирање ратних злочина.

И даље омаловажавају српске жртве, нема оптужница и пресуда ни за најмонструозније злочине које су над српским народом починили припадници бошњачке такозване Армије БиХ, пише београдска "Политика".

На подручју Подриња, на примјер, гдје је страдало око 3.500 Срба. Или конкретно у Кравици код Сребренице, у којој су, на православни Божић 1993. године, муслимански ратници, предвођени Насером Орићем, убили 49 Срба, углавном цивила, ранили њих 80 и опљачкали, а онда и спалили комплетну српску имовину.

О том крвавом и злочиначком походу на Кравице јавно је свједочила Фадила Мујић, чланица Удружења "Мајке Сребренице".

Слика

Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице, каже да се неправда више не може трпјети и да се мора стати на крај једностраности и дискриминаторском односу према српским жртвама.

То ће, напомиње он, бити кључна порука коју ће чланови породица страдалих Срба упутити са мирног протеста испред зграде суда и тужилаштва БиХ у Сарајеву, који је планиран за 22. фебруар.

- Крајње је вријеме да правосудне институције на нивоу БиХ почну да раде свој посао како треба. Врло су експедитивни кад је у питању процесуирање Срба. На тој експедитивности могу им позавидјети и најпознатије свјетске полицијске агенције. Лијени су, спори и не раде ништа само када је ријеч о злочинима за које су осумњичени Бошњаци. И то нешто минимално што раде, раде тако што развлаче судске процесе унедоглед, изричу срамне казне осумњиченима и дозвољавају појединим осуђенима да, уз оправдање да су болесни, остану на слободи. То је случај с некима којима је, у јуну прошле године, изречена правоснажна затворска казна за злочине над српским затвореницима у злогласном логору Силос - рекао је Којић за "Политику".

Напоменуо је да ће породице српских жртава на протесту у Сарајеву, ако им уопште буде дозвољено да га одрже, нагласити да неће одустати све док правда не буде задовољена, а поставиће и питање шта се чека с подизањем оптужнице за злочине у Кравици.

  • Шокантно свједочење Фадиле Мујић о припремању крвавог Божића у селу Кравица (ВИДЕО)
    03.02.2022. 18:58

    Фадила Мујић хладнокрвно је и детаљно описала како је припреман крвави Божић у српском селу и како су убијани невини српски цивили, чему је, по сопственом признању, лично свједочила, па и у томе ...

Друштво
Шокантно свједочење Фадиле Мујић о припремању крвавог Божића у селу Кр...

 

- Свједочење Мујићеве, уз све друге доказе који постоје, сасвим је довољно за покретање поступка у ком, на чему ћемо ми истрајавати, треба да буде првооптужени Насер Орић - каже Којић.

Како суд и тужилаштво БиХ, по принципу дуплих аршина, дијеле (не)правду, доказ је и њихов однос према бошњачким ратним генералима, против којих се воде поступци за почињене злочине.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић прије неколико дана упутио је писмо предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу у ком тражи да се настави започето суђење генералу Атифу Дудаковићу и другима, осумњиченим за убиство више од 300 Срба.

То суђење почело је у априлу 2019. године, а посљедње рочиште одржано је у фебруару 2020. године.

Процес је заустављен, наводно, због пандемије, тако да се осумњичени генерал и његови саборци већ двије године безбрижно шеткају на слободи.

Почетком овог мјесеца напрасно је и без званичног образложења до даљег одложен наставак суђења генералу Рамизу Дрековићу, који се терети "за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године" и обновљеног суђења некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије РБиХ Сакибу Махмуљину, који није спријечио злочине које су над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће починили припадници одреда „Ел муџахедин”, њему потчињени.

Првостепеном пресудом, из јануара прошле године, Махмуљин је осуђен на 10 година затвора.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 24m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 8m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 21m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 27m
    0