Porodice stradalih Srba protestovaće u utorak u Sarajevu

20.02.2022. 20:10
0
IZVOR: politika.rs

Pravosudne institucije na nivou BiH (sud i tužilaštvo), u kojima glavnu riječ vode uglavnom bošnjački kadrovi, ne odustaju od uhodane šeme rada kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.

I dalje omalovažavaju srpske žrtve, nema optužnica i presuda ni za najmonstruoznije zločine koje su nad srpskim narodom počinili pripadnici bošnjačke takozvane Armije BiH, piše beogradska "Politika".

Na području Podrinja, na primjer, gdje je stradalo oko 3.500 Srba. Ili konkretno u Kravici kod Srebrenice, u kojoj su, na pravoslavni Božić 1993. godine, muslimanski ratnici, predvođeni Naserom Orićem, ubili 49 Srba, uglavnom civila, ranili njih 80 i opljačkali, a onda i spalili kompletnu srpsku imovinu.

O tom krvavom i zločinačkom pohodu na Kravice javno je svjedočila Fadila Mujić, članica Udruženja "Majke Srebrenice".

Slika

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice, kaže da se nepravda više ne može trpjeti i da se mora stati na kraj jednostranosti i diskriminatorskom odnosu prema srpskim žrtvama.

To će, napominje on, biti ključna poruka koju će članovi porodica stradalih Srba uputiti sa mirnog protesta ispred zgrade suda i tužilaštva BiH u Sarajevu, koji je planiran za 22. februar.

- Krajnje je vrijeme da pravosudne institucije na nivou BiH počnu da rade svoj posao kako treba. Vrlo su ekspeditivni kad je u pitanju procesuiranje Srba. Na toj ekspeditivnosti mogu im pozavidjeti i najpoznatije svjetske policijske agencije. Lijeni su, spori i ne rade ništa samo kada je riječ o zločinima za koje su osumnjičeni Bošnjaci. I to nešto minimalno što rade, rade tako što razvlače sudske procese unedogled, izriču sramne kazne osumnjičenima i dozvoljavaju pojedinim osuđenima da, uz opravdanje da su bolesni, ostanu na slobodi. To je slučaj s nekima kojima je, u junu prošle godine, izrečena pravosnažna zatvorska kazna za zločine nad srpskim zatvorenicima u zloglasnom logoru Silos - rekao je Kojić za "Politiku".

Napomenuo je da će porodice srpskih žrtava na protestu u Sarajevu, ako im uopšte bude dozvoljeno da ga održe, naglasiti da neće odustati sve dok pravda ne bude zadovoljena, a postaviće i pitanje šta se čeka s podizanjem optužnice za zločine u Kravici.

  • Šokantno svjedočenje Fadile Mujić o pripremanju krvavog Božića u selu Kravica (VIDEO)
    03.02.2022. 18:58

    Fadila Mujić hladnokrvno je i detaljno opisala kako je pripreman krvavi Božić u srpskom selu i kako su ubijani nevini srpski civili, čemu je, po sopstvenom priznanju, lično svjedočila, pa i u tome ...

Društvo
Šokantno svjedočenje Fadile Mujić o pripremanju krvavog Božića u selu Kr...

 

- Svjedočenje Mujićeve, uz sve druge dokaze koji postoje, sasvim je dovoljno za pokretanje postupka u kom, na čemu ćemo mi istrajavati, treba da bude prvooptuženi Naser Orić - kaže Kojić.

Kako sud i tužilaštvo BiH, po principu duplih aršina, dijele (ne)pravdu, dokaz je i njihov odnos prema bošnjačkim ratnim generalima, protiv kojih se vode postupci za počinjene zločine.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić prije nekoliko dana uputio je pismo predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu u kom traži da se nastavi započeto suđenje generalu Atifu Dudakoviću i drugima, osumnjičenim za ubistvo više od 300 Srba.

To suđenje počelo je u aprilu 2019. godine, a posljednje ročište održano je u februaru 2020. godine.

Proces je zaustavljen, navodno, zbog pandemije, tako da se osumnjičeni general i njegovi saborci već dvije godine bezbrižno šetkaju na slobodi.

Početkom ovog mjeseca naprasno je i bez zvaničnog obrazloženja do daljeg odložen nastavak suđenja generalu Ramizu Drekoviću, koji se tereti "za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine" i obnovljenog suđenja nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu, koji nije spriječio zločine koje su nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće počinili pripadnici odreda „El mudžahedin”, njemu potčinjeni.

Prvostepenom presudom, iz januara prošle godine, Mahmuljin je osuđen na 10 godina zatvora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu Mitropolit Hrizostom sutra služi večernje u Sabornom hramu
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 26m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 22m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 7m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 6m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 18m
    0