Породиље остале „кратких рукава“, плате им не расту као њиховим колегама

21.11.2022. 11:50
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Запослене породиље у Републици Српској које су се породиле прије повећања плата не остварују право да добијају тај повећани износ.

Ово је за "Независне" потврдио Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске, који објашњава да је проблем што Јавни фонд за дјечју заштиту Републике Српске издаје рјешење о висини нето примања прије него се породиља породи, односно оног момента када се породи издаје се рјешење на основу посљедње три плате.

- У међувремену, када дође до повећања плате, Фонд, без обзира на повећање, и даље наставља да рефундира тај износ који је утврђен тим рјешењем. Покренућемо иницијативу да се одређени прописи измијене како би могле усљед повећања плата да и те категорије радница буду обухваћене тим повећањем. Ово се исто примјењује без обзира на то да ли је то јавни или реални сектор. Морамо радити на томе да, ако послодавац повећа плату, то повећање се односи и на радницу породиљу - рекао је Марић.

Како је додао, имамо Закон о платама и једну правну празнину и не знамо како да изађемо из тога јер је Закон о платама јасан и он утврђује колика је висина плата.

- Ипак, са друге стране имате пропис који дефинише како се врши рефундација плате за породиље. На овај начин једино су оштећене породиље и ми ћемо радити на томе да се отклони та дискриминација како би женама било омогућено то повећање јер је њима оно и потребно. Не смијемо дозволити да оне буду дискриминисане у том погледу, морамо имати социјалну одговорност према породиљама - нагласио је Марић.

У Закону о дјечјој заштити Републике Српске, који се односи на рефундацију исплаћене накнаде плате за вријеме кориштења породиљског одсуства, стоји да право на рефундацију исплаћене накнаде плате за вријеме кориштења породиљског одсуства има послодавац, предузетник или лице које у виду основног занимања обавља самосталну професионалну дјелатност.

- Захтјев за рефундацију подноси се првостепеном органу након извршене исплате накнаде, а најкасније у року од три мјесеца од дана исплаћене накнаде плате за посљедњи мјесец кориштења породиљског одсуства, а за лица која користе породиљско одсуство, предузетнике и лица која користе породиљско одсуство, а обављају самосталну професионалну дјелатност, након уплате доприноса за посљедњи мјесец кориштења породиљског одсуства - наводи се, између осталог, у Закону о дјечјој заштити Републике Српске.

Додаје се да корисник права на рефундацију подноси захтјев за рефундацију исплаћене накнаде плате за вријеме трајања породиљског одсуства лица које користи породиљско одсуство.

- Корисник права на рефундацију подноси захтјев за рефундацију исплаћене накнаде плате за вријеме трајања породиљског одсуства лица које користи породиљско одсуство - пише у закону.

"Независне" су покушале ступити и у контакт са Недељком Јовићем, директором Јавног фонда за дјечју заштиту Републике Српске, за коментар, али до закључења овог броја "Независних" нису успјели.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Stop diskriminaciji 21.11.2022. 13:50
    Clan 112, stav 2
  • Generic placeholder image
    Stop diskriminaciji 21.11.2022. 13:35
    Nemamo pravnu prazninu, nego imamo prazne glave koje sjede i primaju platu. Ako pitate Javni fond za djeciju zastitu zasto se ne primjenjuje clan 115, stav 2 iz Zakona o radu Republike Srpske - "Naknada se mjesecno uskladjuje sa rastom prosjecnih plata u Republici", reci ce vam da to bezveze stoji u Zakonu. Bravo za glupost
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    8h 4m
    0
  • Крађа у Палама
    6h 22m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    20h 41m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    2h 49m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    5h 37m
    0