Поскупљење пшенице на берзама погурало нове цијене хљеба

02.09.2021. 09:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због високе цијене пшенице на берзама, цијене брашна у БиХ су порасле за 12 одсто, а може се очекивати да се тај тренд раста настави и у наредном периоду, што ће се одмах одразити на поскупљење хљеба и пекарских производа, сагласни су бх. млинари.

Наиме, Зоран Кос, предсједник Удружења млинара Републике Српске, казао је да је цијена пшенице у односу на прошлу годину виша за 100 евра по тони те да је дошло до поскупљења брашна за око 12 одсто.

- Очекујемо у наредном периоду и значајан раст цијена брашна, али и пекарских производа - казао је Кос.

Додао је да пшеница сада кошта око 250 евра, али да прогнозе кажу да се на зиму очекује  и до 300 евра, док је, како каже, прошле године то било око 150 евра по тони.

- Будући да ове године очекујемо и јако слабе приносе кукуруза, све ће то довести до виших цијена пшенице које ће се одмах одразити на поскупљење брашна, што мора довести до виших цијена пекарских производа - закључио је Кос.

Да је дошло до поскупљења брашна каже и Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, који истиче да је у протеклом периоду цијена брашна порасла за 10 до 12 одсто.

- Чим је почела да се користи овогодишња пшеница, одмах је дошло до поскупљења брашна, тако да се може очекивати да у наредном периоду расту цијене хљеба, али и осталих пекарских производа - казао је Пелемиш.

Како је рекао, млинари су опет најавили додатни раст цијена брашна, до којег ће сигурно доћи у неко скорије вријеме управо због високе цијене пшенице.

Истиче да у Семберији још није било корекција цијена пекарских производа, али како је рекао можемо очекивати да оне порасту.

Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске и власник пекарско-сластичарског друштва "Крајина клас", казао је да они још користе старе залихе пшенице.

- Очекујемо да у наредним данима стигне нека нова, виша цијена брашна, јер раст цијене пшенице на свјетском тржишту је огроман, али је евидентно да цијене пекарских производа цијеле године помало расту, тако да се може очекивати да се тај раст од пет до шест одсто годишње настави - казао је Тривић.

Додао је да ако се раст цијена брашна заустави на садашњем поскупљењу - неће доћи до виших цијена пекарских производа.

Драган Вучић, извршни директор за продају и извоз у предузећу "Клас" Сарајево, казао је за "Независне новине" да код њих још није било промјена цијене производа.

- Иако пшеница из дана у дан поскупљује, ми још нисмо подизали цијену брашна, међутим сигурно је да ћемо врло брзо бити приморани да то урадимо - каже Вучић.

Истиче да нико није очекивао овакав тренд раста цијене пшенице јер, како каже, приноси су били јако добри у цијелом региону.

- Кад дође до поскупљења брашна, мора доћи до виших цијена пекарских производа - истиче Вучић.

Да је евидентно да је дошло до поскупљења брашна за више од 10 одсто сматра Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

- Пшеница јесте поскупјела у откупу, род 2021. године, али то не би требало да буде разлог за велика поскупљења - казао је Бићо.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    20h 7m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 28m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    22h 26m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    16h 46m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    13h 4m
    7