Поскупљује струја за привреду, могућа „блок тарифа“ за домаћинства

25.10.2022. 10:12
0
ИЗВОР: capital.ba

Цијена струје у наредној години биће већа за послодавце у БиХ, а када је ријеч о домаћинствима, могуће је увођење тзв. блок тарифе према којој би се за прокомјерну потрошњу плаћала скупља струја, открива CAPITAL.

Послодавци у Српској и ФБиХ очекују разговоре са надлежнима на којима ће се утврдити колико ће максимално моћи да поскупи струја за привреду, а када је ријеч о домаћинствима, скупље киловате плаћаће потрошачи који се буду гријали на струју и који буду имали прекомјерну потрошњу.

Удружење послодаваца ФБиХ упутило је званични захтјев Влади ФБиХ за одржавање састанка како би се правовремено донијела одлука о гарантованој цијени електричне енергије за привредна друштва у 2023. години, док из Уније послодаваца Републике Српске кажу да су о цијени струје већ разговарали са надлежнима и да чекају позив из Владе Републике Српске ради конкретног договора.

- Удружење послодаваца ФБиХ затражило је од Владе ФБиХ да у складу са Законом о електричној енергији у ФБиХ, што прије донесе одлуку којом се раст цијена електричне енергије за привредна друштва ограничава на 20 одсто за 2023. годину. Пошто та одлука још није донесена, УПФБиХ упутило је званични захтјев Влади ФБиХ за одржавање састанка о овој теми - саопштено је из УПФБиХ.

Из УПФБиХ подсјећају да су захваљујући одлуци Владе ФБиХ о ограничењу раста цијене електричне енергије на 20 одсто за ову годину, компаније успјеле сачувати радна мјеста, ниво производње и конкурентност на иностраним тржиштима.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић каже за CAPITAL да су послодавци већ разговарали о цијенама струје са министром енергетике и рударства Петром Ђокићем и генералним директором Електропривреде РС Луком Петровићем.

- Свједоци смо енормног повећања цијена струје на свјетском тржишту и свјесни смо да је то неминовност. Ми чекамо позив из Владе РС и надам се да ћемо на трагу разговора које смо већ обавили постићи договор - каже Тривић.

Поскупљује гријање на струју?

Послодавци у Српској, како трврди извор, добиће гаранције да у наредној години неће бити неограниченог дивљања цијена електричне енергије за потребе привреде, али то значи да ће дио терета морати понијети домаћинства која буду трошила више струје.

- Пошто због раста цијена других енергената, попут огревног дрвета и пелета, све већи број грађана одлучује да се грије на струју, за њих би струја могла да буде скупља. Иако је код нас обавеза да се пријави ако се неко грије на струју, претпоставка је да се многи неће пријавити како би избјегли плаћање скупљих киловата. Зато је могуће да ће цијена киловата до одређеног степена потрошње, до нпр. 500 киловата, бити нижа, а да ће преко 500 киловата бити скупља. Тако ће они који се буду гријали на струју имати повећану потрошњу и плаћаће скупље киловате. Врло вјероватно је да ће оваквом моделу прибјећи и у Републици Српској и у ФБиХ - објашњава саговорник.

Према његовим ријечима, у Републици Српској ће се примјењивати програм штедње струје за становништво који је припремила Електропривреда Републике Српске и о којем би у наредним данима требала да се изјасни Влада Републике Српске.

- Директор ЕРС Лука Петровић говорио је љетос о том програму и најавио да ће се примјењивати од октобра до марта, односно да ће се струја у том периоду обрачунавати по посебном програму. Из неког разлога тај програм је из ресорног министарства враћен на дораду, али он у суштини предвиђа да ће онима који буду имали мању потрошњу него у истом мјесецу претходне године бити умањен рачун. Та уштеђена струја ће се продавати на иностраном тржишту по вишеструко вишој цијени и тако ће се остваривати већи профит, него када би се подигла цијена струје за домаћинства. Међутим, могуће је да ће се усвојити мјере за дестимулисање повећане потрошње тако што ће се по узору на Србију увести блок тарифе тако да ће се сваки потрошени киловат преко просјечне потрошње од нпр. 500 киловата плаћати скупље - каже наш саговорник.

Пише: Дарко Момић

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 53m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 45m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 36m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 28m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 21m
    0