Посљедња порука “орловима”: Дужни сте нам једно дуго љето!

14.06.2024. 14:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

“Можда сам луд, али вам верујем” - ријечи селектора Бошка Симоновића у Монтевидеу у култном филму “Монтевидео, Бог те видео” најбоље осликавају размишљање просјечног Србина пред старт Европског првенства, односно пред прву утакмицу репрезентације Србије против Енглеза, у недјељу од 21 час.

Нација непоправљивих оптимиста са више од “седам милиона селектора” вјерује и овај пут у своје “орлове”. Вјерује у један шампионат из снова, заправо првенство које је већина ових момака већ одиграла?! Да, тамо далеко, на оном Новом Зеланду, прије девет година. Онда кад смо се будили због њих, држали им палчеве и вјеровали да могу далеко, изнад дуге, даље од сна и више од маште. Успјели су, тада, као дјечаци. Сада су то озбиљни, породични људи. Знамо и вјерујемо да могу поново, јер имају шампионски ген, квалитет, а и шта је историја него један низ који се периодично понавља. Можда је сада вријеме за тако нешто, можда је то овај моменат, можда је то ово такмичење...

На крају крајева, једна од највећих побједа фудбала са ових простора остварена је баш у Њемачкој, давно, прије 33 године, исписали су је момци у црвено-бијелим дресовима у Минхену. Желимо још једну, желимо једно дуго, топло љето, које ћемо препричавати својим унуцима... Дужни сте нам то, момци. Нама, а прије свега себи, да вас памте. Дужни сте и човјеку који вас води. Он је ваших година оплакао ону Аргентину и пенале, а и Катар кришом, да нико од вас не види. Он је био и у оном авиону који је легендарни Стева Попов вратио са овог истог такмичења 1992. године. Неправда је то, која Пиксија и све нас и данас боли. Али зато имамо вас, да вратите све дугове, да се борите, да играте, да се смијете, да се држите заједно, да будете СРБИЈА!

Биће тешких момената, великих искушења, али ви знате како се суочити с њима. Будите прсти скупљени у песницу и узвратите јако, свима! Фортуна вас годинама чека, да вас ухвати под руку и води далеко... Да, мислио сам на Берлин и 14. јул, да чујемо и “Боже правде”... Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може! Душане, Митре, Страхиња, Андрија, Срђане, Мијате, Вања... играјте за нас, ми смо сви уз вас. На крају, храброст је ваша дужност! Нема назад, назад је Србија, која гледа у вас!

ЕСПН: Србија у другом кругу

ЕСПН је дао своју прогнозу учинка Србије. Ова медијска кућа потенцира да би главни адут “орлова” на ЕП могао да буде Александар Митровић, а Лазар Самарџић једно од откровења турнира. Што се тиче резултата на Евру, прогноза је да би Србија могла да се пласира у други круг такмичења.

- Прва утакмица са Енглеском ће бити тешка, али против Данске и Словеније могу да стигну до побједа. Митровић, Влаховић, Тадић и Милинковић Савић имали су сјајне сезоне у клубовима и биће четири лидера ове екипе. Србија ће проћи међу 16 тимова, а ако буду други у групи, тамо их чека Њемачка и ту би могао да буде крај. Ако пронађу нешто посебно, могу да буду једно од изненађења турнира, али и тада би четвртфинале било њихов највећи домет - стоји у анализи ЕСПН-а.

Пише: Дејан Кондић

Коментари 0
Повезане вијести
Покренут дисциплински поступак против Фудбалског савеза Србије Покренут дисциплински поступак против Фудбалског савеза Србије
(УЖИВО) Србија губи на полувремену (УЖИВО) Србија губи на полувремену
"Oрлови" против Енглеске за историју, oво су стартне поставе "Oрлови" против Енглеске за историју, oво су стартне поставе
Најчитаније
  • Град Катера у Босни
    2h 29m
    0
  • Мајор Листер са Кошара - прича о псу који је чувао српску војску
    3h 56m
    0
  • Радница кладионице у Источној Илиџи осумњичена за проневјеру 40.000 КМ
    2h 15m
    0
  • Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО)
    4h 42m
    6
  • Tри симптома запушених крвних судова који могу изазвати инфаркт
    18h 4m
    0