Послодавци на мукама због изолације радника

18.01.2022. 11:00
0
ИЗВОР: Глас Српске

Због наглог пораста броја новозаражених вирусом корона све више радника у Републици Српској је на боловању. Од почетка године послодавци се боре са све већим одсуством радника, који се налазе у изолацији или на боловању, с обзиром на то да ово узрокује отежан процес рада.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је за "Независне новине" да је евидентно да се велики број радника налази у изолацији или на боловању те да предузећа имају велики проблем са пословањем.

- Због наглог скока броја новозаражених имамо велики број радника у изолацији, а имали смо и случајева затварања појединих локала због недовољног броја радника - казао је Тривић.Додао је да нису имали случајева злоупотребе боловања или изолације те да радници поштују прописане мјере.

Златан Татић, предсједник Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма "Хореца", казао је за "Независне новине" да тренутно имају велики број радника који се налазе на боловању.

- Ако су вакцинисани, они се на посао враћају након неколико дана, а постоје случајеви гдје изолација траје и више дана, у зависности од здравственог стања радника. Имамо доста локала и ресторана који су направили паузу у раду од десет дана, јер нису могли да раде због умањеног броја радника, који су на боловању - истиче Татић.

И Раденко Бубић, директор и власник Фабрике обуће "Дермал" из Котор Вароша, каже да од почетка године имају повећан број радника у изолацији те да је сам процес рада додатно отежан.

- Тренутно имамо један мањи број радника који су позитивни и дио радника који су у изолацији због зараженог члана породице, а имамо и раднике који нису позитивни, али имају одређене симптоме те су на боловању - казао је Бубић.

Додао је да је производња код њих организована по линијама те да изостанак сваког радника отежава организацију производње, а радници остају на боловању до 15 дана, у зависности од здравственог стања.

Бубић истиче да су од почетка године у овој фабрици у великом проблему због мањег броја радника те се нада да ће ситуација ускоро бити боља.

Маринко Умичевић, технички директор Творнице обуће "Бема" из Бањалуке, казао је за "Независне новине" да тренутно имају 20 радника који се налазе у изолацији због зараженог члана породице, а вакцинисани су.

- То веома лоше утиче на сам процес рада, јер свака фаза рада захтијева раднике те се због мањег броја радника процес рада одвија отежано - казао је Умичевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 57m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 34m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 22m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 15m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 6m
    0