Постављен крст на Градини изнад Пала

16.12.2020. 19:01
2
ИЗВОР: Катера

Уз помоћ локалног становништва, благослов парохијског свештеника из насеља Горње Пале, неколицина вјерника поставила је мермерни крст на остацима зидина утврђења Градина, одакле се пружа прелијеп поглед на паљанску котлину, Требевић, Романију и Јахорину.

Један од иницијатора за постављање овог крста рекао је за Катеру да ово није први пут да локални вјерници постављају крст на Градини, те да је раније током деведесетих крст постављан у два наврата на овом мјесту.

Он истиче да су овај пут поставили мермерни, мањи крст на зидинама Градине, уз благослов парохијског свештеника, који им је дао благослов за ову намјеру. 

Први крст на Градини постављен 1995. године, а други 1999. године. Трећи крст који је постављен протеклих дана ће бити освештан, а према ријечима нашег саговорника, постоји много идеја о томе шта би се на локацији Градине могло градити у наредном периоду.

Градина Павловића се налази на каменом узвишењу, облика купе у близини извора Паљанске Миљацке у Горњим Палама. Утврђење Градина је највјероватније постојало као управни центар за подручје паљанског поља, а можда и ширег подручја властелинске породице Павловића.

Утврђење се налази на надморској висини 1.048 m, на каменом узвишењу. Градитељу није било тешко обезбиједити камен и воду за изградњу, јер је извор ријеке Миљацке био у близини, док је камен преношен са сјеверног (доњег) дијела литице. Као везиво је кориштен пијесак са кречом, што се и данас може видјети на остацима Градине.

Кровови кула били су од дрвета. На Градини су пронађени остаци цигле и праисторијског иловастог посуђа, па се може закључити да су ово мјесто користили праисторијски људи и Римљани.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Stanovnik Planete 17.12.2020. 15:57
    Dok nepocnemo cistiti smece sa Jahorine Trebevica ili Blelasnice uopste smece i uništavanje majke Zemlje njenih voda dajaba sve.Ocigčedno oce Bog da nas nesto nauci a mi samo po svom i svom egu.Zapamtite Zemlja preca od nas i starija.
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 17.12.2020. 08:21
    Ко су "праисторијски" а ко римљани???
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 46m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 53m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 59m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 21m
    0