"Постоји сумња да корона вирус заправо не напада плућа"

16.04.2020. 18:52
0
ИЗВОР: novosti.rs

Епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић је на данашњој конференцији за медије одговорила на питање да ли је тачно да корона вирус напада хемоглобин у крви.

- Да, тренутно се појављују различите хипотезе о могућим узроцима, односно факторима ризика који могу да допринесу лошем току, али и о протективним факторима, као и различите теорије о патогенези, тј. току болести.

- Једна је у вези са хемоглобином, па постоје неке теорије да корона вирус може да утиче на истискивање самог кисеоника из хемоглобина чиме директно води до хипоксије. У питању су теорије које ће у наредном периоду детаљније да се испитују - рекла је др Кисић Тепавчевић.

На наводе да респиратори могу бити штетни по здравље, рекла је да су у питању машине које су нам тренутно најдрагоцјеније.

- Нема доказа да може негативно да делује на ток болести, механичка вентилација је та која значајно спасава животе – закључила је.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 51m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    12h 40m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    15m
    0
  • Домаћи посни брускети
    48m
    0
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    21h 4m
    9