Потписан Споразум о сарадњи на спровођењу акцелератор програма

02.04.2021. 12:47
0
ИЗВОР: Катера

Споразум о сарадњи на спровођењу акцелератор програма, намијењен иновативним почетницима у послу са подручја града који желе што прије да пронађу тржиште за своје производе и услуге, потписан је данас између града Источно Сарајево и Развојне агенције Републике Српске.

Замјеник директора Развојне агенције Републике Српске Марица Берић рекла је да ће Јавни позив за учешће у овом програму бити расписан у понедјељак 5. априла и да ће бити отворен до 19. априла.

-  Сви заинтересовани који желе да учествују у акцелератор програму могу да се пријаве на имејл Развојне агенције Републике Српске и да попуне једноставан образац о себи и својим пословним идејама - изјавила је Берићева.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Она је објаснила да интензиван двомјесечни програм подршке обухвата обуку током које учесници добијају знање потребно за пословни успјех, савјетодавну подршку ментора са предузетничким искуством и знањем из одређених области, административну и техничку подршку за коришћење средстава из различитих програма финансирања, могућност представљања пословних планова потенцијалним инвеститорима, као и промоцију и међународно повезивање.

Берићева је навела да је до сада спроведено пет акцелератор програма у граду Источно Сарајево, да је укупно било 75 учесника од којих је 48 успјешно завршило програм, док су 32 учесника добила финансијску и не финансијску награду.

- Желим да се захвалим Економском факултету Пале, граду Источно Сарајево, представницима општина у његовом саставу, Заводу за запошљавање и Развојној агенцији Источно Сарајево на подршци у спровођењу овог програма – рекла је она.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Божић рекао је да су сви који учествују у овом програму окупљени око истог циља, а то је подстицај младих, али и осталих предузетника са идејама, да се пријаве и развију своје идеје.

- Партнери на пројекту формираће заједничку комисију која ће валоризовати све прије, пратити цијели процес и на крају вредновати најбоље идеје - напоменуо је Божић.

Он је подсјетио да је овај факултет прије двије године основао једну платформу под називом "Студентски предузетнички инкубатор", чији је циљ да младим људима, студентима помогне у креирању, развоју, валоризацији и реализацији пословних идеја.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да је град Источно Сарајево први пут партнер у овом програму који је итекако добро дошао у неповољној пословној и привредној клими, која је настала усљед пандемије вируса корона.

- Град са својих шест општина креира привредни амбијент и настоји да га побољша сваке године, а учествовањем у оваквом програму то ипоказујемо – рекао је Вучетић.

Он је указао да постоје одређене аномалије када је ријеч о неким привредним субјектима у појединим локалним заједницама, те да се не смије дозволити да они који годинама послују дођу у ситуацију да престану радити.

Једно предузеће са 51 радником, у овом времену нема сировине. Конкретно ради се о предузећу "Чајевић комерц" у општини Соколац, које је због недостатка сировине принуђено да прекине производњу - нагласио је Вучетић.

Он је рекао да са једне стране имамо примјер активног креирања пословног амбијента и препознавања жеље код почетника за креирањем сопственог бизниса, а са друге стране имамо предузеће које послују више од 20 година и које ће због несавјесног руковођења у Шумском газдинству "Романија" са Сокоца, привремено бити затворено.

Споразум о сарадњи су потписали представници Развојне агенције Републике Српске и Економског факултета Пале, Завода за запошљавање Српске, Градске развојне агенције Источно Сарајево, града Источно Сарајево, те општина у саставу града.

Коментари 0
Повезане вијести
Општина Источна Илиџа и Развојна агенција Српске потписали споразум о удруживању средстава Општина Источна Илиџа и Развојна агенција Српске потписали споразум о удруживању средстава
Ђорђу Грачанину прва награда за најбољу пословну идеју Ђорђу Грачанину прва награда за најбољу пословну идеју
Потписан протокол између ОК ,,Гласинац” Соколац и ОК ,,Београд” Београд Потписан протокол између ОК ,,Гласинац” Соколац и ОК ,,Београд” Београд
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 10m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 25m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 16m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 43m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 35m
    0