Potpisan Sporazum o saradnji na sprovođenju akcelerator programa

02.04.2021. 12:47
0
IZVOR: Katera

Sporazum o saradnji na sprovođenju akcelerator programa, namijenjen inovativnim početnicima u poslu sa područja grada koji žele što prije da pronađu tržište za svoje proizvode i usluge, potpisan je danas između grada Istočno Sarajevo i Razvojne agencije Republike Srpske.

Zamjenik direktora Razvojne agencije Republike Srpske Marica Berić rekla je da će Javni poziv za učešće u ovom programu biti raspisan u ponedjeljak 5. aprila i da će biti otvoren do 19. aprila.

-  Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u akcelerator programu mogu da se prijave na imejl Razvojne agencije Republike Srpske i da popune jednostavan obrazac o sebi i svojim poslovnim idejama - izjavila je Berićeva.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Ona je objasnila da intenzivan dvomjesečni program podrške obuhvata obuku tokom koje učesnici dobijaju znanje potrebno za poslovni uspjeh, savjetodavnu podršku mentora sa preduzetničkim iskustvom i znanjem iz određenih oblasti, administrativnu i tehničku podršku za korišćenje sredstava iz različitih programa finansiranja, mogućnost predstavljanja poslovnih planova potencijalnim investitorima, kao i promociju i međunarodno povezivanje.

Berićeva je navela da je do sada sprovedeno pet akcelerator programa u gradu Istočno Sarajevo, da je ukupno bilo 75 učesnika od kojih je 48 uspješno završilo program, dok su 32 učesnika dobila finansijsku i ne finansijsku nagradu.

- Želim da se zahvalim Ekonomskom fakultetu Pale, gradu Istočno Sarajevo, predstavnicima opština u njegovom sastavu, Zavodu za zapošljavanje i Razvojnoj agenciji Istočno Sarajevo na podršci u sprovođenju ovog programa – rekla je ona.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić rekao je da su svi koji učestvuju u ovom programu okupljeni oko istog cilja, a to je podsticaj mladih, ali i ostalih preduzetnika sa idejama, da se prijave i razviju svoje ideje.

- Partneri na projektu formiraće zajedničku komisiju koja će valorizovati sve prije, pratiti cijeli proces i na kraju vrednovati najbolje ideje - napomenuo je Božić.

On je podsjetio da je ovaj fakultet prije dvije godine osnovao jednu platformu pod nazivom "Studentski preduzetnički inkubator", čiji je cilj da mladim ljudima, studentima pomogne u kreiranju, razvoju, valorizaciji i realizaciji poslovnih ideja.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da je grad Istočno Sarajevo prvi put partner u ovom programu koji je itekako dobro došao u nepovoljnoj poslovnoj i privrednoj klimi, koja je nastala usljed pandemije virusa korona.

- Grad sa svojih šest opština kreira privredni ambijent i nastoji da ga poboljša svake godine, a učestvovanjem u ovakvom programu to ipokazujemo – rekao je Vučetić.

On je ukazao da postoje određene anomalije kada je riječ o nekim privrednim subjektima u pojedinim lokalnim zajednicama, te da se ne smije dozvoliti da oni koji godinama posluju dođu u situaciju da prestanu raditi.

Jedno preduzeće sa 51 radnikom, u ovom vremenu nema sirovine. Konkretno radi se o preduzeću "Čajević komerc" u opštini Sokolac, koje je zbog nedostatka sirovine prinuđeno da prekine proizvodnju - naglasio je Vučetić.

On je rekao da sa jedne strane imamo primjer aktivnog kreiranja poslovnog ambijenta i prepoznavanja želje kod početnika za kreiranjem sopstvenog biznisa, a sa druge strane imamo preduzeće koje posluju više od 20 godina i koje će zbog nesavjesnog rukovođenja u Šumskom gazdinstvu "Romanija" sa Sokoca, privremeno biti zatvoreno.

Sporazum o saradnji su potpisali predstavnici Razvojne agencije Republike Srpske i Ekonomskog fakulteta Pale, Zavoda za zapošljavanje Srpske, Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, grada Istočno Sarajevo, te opština u sastavu grada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Opština Istočna Ilidža i Razvojna agencija Srpske potpisali sporazum o udruživanju sredstava Opština Istočna Ilidža i Razvojna agencija Srpske potpisali sporazum o udruživanju sredstava
Đorđu Gračaninu prva nagrada za najbolju poslovnu ideju Đorđu Gračaninu prva nagrada za najbolju poslovnu ideju
Potpisan protokol između OK ,,Glasinac” Sokolac i OK ,,Beograd” Beograd Potpisan protokol između OK ,,Glasinac” Sokolac i OK ,,Beograd” Beograd
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    9h 27m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    10h 11m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    14h 16m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    14h 20m
    2
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    3h 51m
    0