Потпуно истинита прича о керуши Габи, хероју Београда чији споменик и данас стоји у ЗОО врту (ВИДЕО)

29.01.2024. 14:32
1
ИЗВОР: istorijskizabavnik.rs

У самом срцу београдског “Врта добре наде” већ годинама стоји статуа једном псу. Ако сте икада посјетили ово мјесто знате да је ријеч о керуши Габи, а можда и да на споменику пише како је “њено срце било јаче од јагуара”. Али, ко је била Габи и због чега је заслужила овакав споменик?

Прича о керуши Габи по много чему подсјећа на заплет неког филма. Да живимо у Холивуду, вјероватно би до сада и постала звијезда. Овако, о њој и њеној храбрости остаје да свједочи само споменик у “Врту добре наде”, као и понеко сјећање.

Како је керуша Габи заслужила споменик?

Габи је била њемачки овчар и тек са осам година старости је стигла у београдски зоолошки врт, након што ју је управи поклонио један искусни дресер паса. Тако је она постала чувар овог мјеста и сваке вечери је са чуваром и још једним радником патролирала вртом.

Тако је било све до ноћи 22. јуна 1987. године, када је женка јагуара успјела да искочи из свог кавеза и да дође готово до управне зграде. У томе је спријечила баш Габи!

Чувар је касније причао да је керуша нагло застала, ослушнула, потпуно се укочила на неколико секунди и онда јурнула у мрак док је други пас, мужјак њемачког овчара, уз цвиљење побјегао. Убрзо се зачуло режање и лавеж и чувар је схватио да је у питању нека звијер иако није могао да види тачно која. Отрчао је до телефона и позвао полицију.

До доласка патроле и тадашњег директора врта Вука Бојовића, Габи је спречавала звијер да побјегне и евентуално прескочи ограду која ју је раздвајала од уснулог града. Након њиховог доласка откривено је да је ријеч о женки јагуара која је, након више покушаја да се утјера у кавез, на крају усмрћена.

Слика

Габи поред свог споменика, Фото: Бео зоо врт

Шта је послије било?

Габи је пронађена полумртва, у једном ходнику у непосредној близини кавеза из ког је јагуар побјегао.

Тешко повређеној Габи нимало није било лако да се опорави. Било је потребно много његе, љубави и пажње коју су са Габи дијелили сви запослени у врту, али и многобројни Београђани, јер се за њен подвиг прочуло. На крају, послије многих бесаних ноћи, у зоо врту су могли да одахну – керуша је стала на ноге.

Габи је била тешко повријеђена, али је на крају извидала ране. Остала је почасни чувар врта још неку годину док није окончала свој животни вијек. Тачно на мјесту на коме се она сукобила са јагуаром и храбро одбранила Београђане и чувара до доласка интервентне екипе те давне 1987. године радници зоолошког врта су јој још за живота подигли споменик.

Видео: Prijatelji Beo Zoo Vrt-a

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nada 30.01.2023. 00:04
    Divno i plemenito. Zaslužila je spomenik.
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 5m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 20m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 11m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 38m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 30m
    0