Потврђена оптужница за злочине над српским цивилима у Високом

16.10.2023. 12:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ потврдио је оптужницу против шест лица за злочине над српским цивилима на подручју Високог 1992. године, потврђено је из Тужилаштва БиХ за Бирн.

Из Тужилаштва је раније саопштено да су оптужени бивши припадници Општинског штаба Територијалне одбране, такозване Армије БиХ, Станице јавне безбједности и Војне полиције у Високом Зијад Кадрић, Хајрудин Халиловић, Асим Хамзић, Миралем Ченгић, Самир Селимовић и Амир Муртић.

На терет им се ставља да су од маја до краја 1992. године у логору у касарни "Ахмет Фетахагић" системски и континуирано вршили мучења, пљачке, физичко и психичко злостављање српских цивила међу којима су биле жене, дјеца и особе старије животне доби.

Према наводима оптужнице, у логору је око осам мјесеци било више стотина цивила са подручја Високог и околине који су држани без довољно хране, основних хигијенских услова, у неусловним и претрпаним просторијама, гдје су били подвргнути свакодневним злостављањима, премлаћивањима, мучењу, нечовјечном поступању, различитим облицима психичког и физичког злостављања, нарочито понижавајућим поступцима према затвореницима женског спола и малољетним особама.

Кадрић, како се наводи, умјесто да поступи у складу са својим дужностима и спријечи мучење и нечовјечно поступање, којих је био свјестан и знао за њих, није предузео мјере заштите чиме је омогућио другим оптуженима, као и осталим непознатим особама, континуирано и систематско злостављање жртава.

Коментари 0
Повезане вијести
Потврђена оптужница против мушкарца који је ударио супругу Потврђена оптужница против мушкарца који је ударио супругу
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Потврђена оптужница против мушкарца због насиља у породици Потврђена оптужница против мушкарца због насиља у породици
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 2m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 58m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 2m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 55m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 52m
    0