Повећан број илегалних улазака у БиХ ове године

31.10.2023. 09:27
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Прилив миграната у БиХ ове је године у благом порасту, до сада је регистровано око 28.000 улазака, али упркос томе ситуација на терену је стабилна, а домаће службе посљедњих мјесеци на другу страну вратиле су значајан број илегалаца, само у једном дану више од 80 њих.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, наводећи да је прошле године регистровано нешто мање од 27.000 миграната, којима је БиХ само пречица до Европске уније.

- Повећање процентуално није велико, али је свакако до њега дошло. Сигурно да је било и оних који су ушли у земљу, а да нису регистровани, али никоме од њих није циљ задржавање у нашој земљи, која је транзитна. Са Граничном полицијом БиХ радимо на одвраћању миграната који настоје да уђу у БиХ, како на прелазима са Србијом и Црном Гором тако и на Међународном аеродрому у Сарајеву. У посљедња два-три мјесеца имали смо значајан број враћених миграната, а занимљиво је да је за један дан на граници са Србијом враћено више од 80 њих којима нисмо дали да уђу - рекао је Лакета.

Он је додао да је ситуација са мигрантима у БиХ стабилна те да домаће службе удруженим снагама све држе под контролом.

- У привремено прихватним камповима тренутно борави између 2.200 и 2.700 миграната и нема проблема када је у питању стање безбједности. У камповима “Липа” и “Блажуј” недавно смо, у сарадњи са полицијским агенцијама, имали одређене активности о питању тероризма. Захваљујући тој акцији успјели смо пронаћи хладно оружје које су поједини мигранти посједовали, али ватреног није било као што је био случај у Србији - навео је Лакета и додао да одређених проблема зна бити када се затвори граница са Хрватском када се повећа број миграната у камповима.

У Министарству унутрашњих послова РС кажу да је полиција на територији Републике Српске за девет мјесеци ове године пронашла и евидентирала 709 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је за 76,5 одсто мање у односу на исти период лани. Истакли су да је највећи број њих поријеклом из Авганистана и то 52,3 одсто те Марока 12,3 одсто.

- Највише је миграната пронађено на територији полицијских управа Зворник, Бањалука, Добој и Бијељина. Тужилаштву БиХ поднесено је осам извјештаја против 11 особа које су кријумчариле 65 миграната. Такође, четири мигранта из Авганистана на подручју Чајнича изазвала су пожар на штали, која је у потпуности изгорјела. Лишени су слободе и уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предати Окружном јавном тужилаштву Требиње - додали су у МУП-у.

Додали су да предузимају све потребне мјере да стање безбједности на подручју Српске буде повољно.   

Појачане контроле

У Граничној полицији БиХ кажу за “Глас” да, упркос недостатку људства, улажу максималне напоре у заштити државне границе, спроводећи појачане мјере граничних провјера, надзора границе и сигурности ваздушних лука.

- Континуирано пратимо стање на државној граници и предузимамо појачане активности надзора који обухвата ванредно ангажовање људства у јединицама које су највише изложене миграцијском притиску, као и прераспоређивање запослених. Такође, у континуитету размјењујемо информације и сазнања са партнерским агенцијама на свим нивоима у БиХ, као и на међународној разини са циљем спречавања свих безбједносних пријетњи - навели су у Граничној полицији БиХ.

 

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 16m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 42m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 47m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 15m
    0