Повјерење, брижност и љубав за добробит дјетета – порука послата са предавања у СШ „28. јуни“ (ФОТО)

15.05.2024. 20:49
0
ИЗВОР: katera.news

У амфитеатру ЈУ Средње школе "28. јуни" пoводом обиљежавања Међународног дана породице одржано је предавање “Родитељство у Ја-Ти односу за добробит дјетета – повјерење, брижност и љубав“, које је организовао Савјет родитеља ове школе.

Професор доктор Мирјана Маврак, професор педагогије и психологије на Одсјеку за педагогију Универзитета у Сарајеву, навела је да са данашњег предавања шаље поруку да једним дјететом треба да се бави много одраслих особа који својој интеракцији и комуникацији треба да посвете много пажње.

Како истиче, умјесто приговарања треба да искораче у преговарање, а оно се учи.

- Предавање је припремљено за Међународни дан породице, као и за ученике, родитеље и професоре средње школе, стога се оно односило на заједничке вриједности које у свим узрасним периодима можемо једнако живјети, са посебним освртом на одраслост адолесцената у ситуацији у којој родитељи морају водити рачуна о себи и контролисати властито понашање да би дјеци обезбиједили да стигну на циљ одраслости – рекла је она.

Слика

Према њеним ријечима, вриједности које уносимо у међуљудски однос, вриједности аутентичности, експресивности, интегритета, одговорности и међусобног уважавања су оне које треба да карактеришу односе међу партнерима, наставницима и родитељима и дјеци.

Маврак истиче да се родитељи најчешће сусрећу са пробломом прихватања да су дјеца одрасла, те да би требало да размишљају о том пробему, а не о проблемима које им праве дјеца.

Таквим односом, додала је, дају примјер дјеци да се и сама позабаве властитим проблемима и понашањем, те да о тим проблемима извјештавају и преговарају са онима којима вјерују.

- У излагању сам покушала да покажем колико се својим фокусирањем на школски успјех и занемаривањем других задаћа одрастања, задржавамо на узрасном периоду који припада нижим стадијумима развоја. Као да остајемо у периоду када наша дјеца имају од шест до 11 година, а они пуне много више године и крећу се ка простору одраслост – рекла је она.

Слика

Маврак додаје да се преговарање, повјерење, љубав и брижност не стварају у тренутку акутног проблема који постоји већ кроз дугорочни процес на којем се ради од „малих ногу“.

Координатор Савјета родитеља и професор српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву Ведрана Мијовић Пантелић навела је да је циљ обиљежавања 15. маја, Међународног дана породице јасан, те да кроз различите радионице, хуманитарне акције и предавања желе да пруже подршку породицама ученика ове школе.

- Савремена породица се сусреће са изазовима, проблемима и искушењима јер није лако повести дијете на путовање које се назива раст и развој. Да бисмо помогли ученицима и њиховим родитељима, да бисмо показали да је наша школа установа која жели да са њима сарађује, организовали смо обиљежавање данашњег дана јер је то празник над празницима – рекла је она.

Према њеним ријечима, предавање је подсјетило родитеље „шта значи бити родитељ“, те да родитељи нису они који намећу ауторитет, неко ко је крут и наређује, већ равноправни саговорник који слуша, прати дијете и настоји да га научи основним моралним вриједностима.

- Породица је тврђава, а од односа који се постављају унутар тврђавских бедема, зависи и рад просвјетних радника – рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Острошке духовне вечери: Предавање поводом острошких јубилеја Острошке духовне вечери: Предавање поводом острошких јубилеја
На хуманитарним турнирима прикупљено 2.290 КМ за Милоша На хуманитарним турнирима прикупљено 2.290 КМ за Милоша
Ни киша им ништа не може: Насмијана лица матураната СШ "28. јуни" на улицама Источног Сарајева (ФОТО) Ни киша им ништа не може: Насмијана лица матураната СШ "28. јуни" на улицама Источног Сара...
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 37m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 0m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 33m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 30m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 21m
    0