Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. juni“ (FOTO)

15.05.2024. 20:49
0
IZVOR: katera.news

U amfiteatru JU Srednje škole "28. juni" povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice održano je predavanje “Roditeljstvo u Ja-Ti odnosu za dobrobit djeteta – povjerenje, brižnost i ljubav“, koje je organizovao Savjet roditelja ove škole.

Profesor doktor Mirjana Mavrak, profesor pedagogije i psihologije na Odsjeku za pedagogiju Univerziteta u Sarajevu, navela je da sa današnjeg predavanja šalje poruku da jednim djetetom treba da se bavi mnogo odraslih osoba koji svojoj interakciji i komunikaciji treba da posvete mnogo pažnje.

Kako ističe, umjesto prigovaranja treba da iskorače u pregovaranje, a ono se uči.

- Predavanje je pripremljeno za Međunarodni dan porodice, kao i za učenike, roditelje i profesore srednje škole, stoga se ono odnosilo na zajedničke vrijednosti koje u svim uzrasnim periodima možemo jednako živjeti, sa posebnim osvrtom na odraslost adolescenata u situaciji u kojoj roditelji moraju voditi računa o sebi i kontrolisati vlastito ponašanje da bi djeci obezbijedili da stignu na cilj odraslosti – rekla je ona.

Slika

Prema njenim riječima, vrijednosti koje unosimo u međuljudski odnos, vrijednosti autentičnosti, ekspresivnosti, integriteta, odgovornosti i međusobnog uvažavanja su one koje treba da karakterišu odnose među partnerima, nastavnicima i roditeljima i djeci.

Mavrak ističe da se roditelji najčešće susreću sa problomom prihvatanja da su djeca odrasla, te da bi trebalo da razmišljaju o tom probemu, a ne o problemima koje im prave djeca.

Takvim odnosom, dodala je, daju primjer djeci da se i sama pozabave vlastitim problemima i ponašanjem, te da o tim problemima izvještavaju i pregovaraju sa onima kojima vjeruju.

- U izlaganju sam pokušala da pokažem koliko se svojim fokusiranjem na školski uspjeh i zanemarivanjem drugih zadaća odrastanja, zadržavamo na uzrasnom periodu koji pripada nižim stadijumima razvoja. Kao da ostajemo u periodu kada naša djeca imaju od šest do 11 godina, a oni pune mnogo više godine i kreću se ka prostoru odraslost – rekla je ona.

Slika

Mavrak dodaje da se pregovaranje, povjerenje, ljubav i brižnost ne stvaraju u trenutku akutnog problema koji postoji već kroz dugoročni proces na kojem se radi od „malih nogu“.

Koordinator Savjeta roditelja i profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevu Vedrana Mijović Pantelić navela je da je cilj obilježavanja 15. maja, Međunarodnog dana porodice jasan, te da kroz različite radionice, humanitarne akcije i predavanja žele da pruže podršku porodicama učenika ove škole.

- Savremena porodica se susreće sa izazovima, problemima i iskušenjima jer nije lako povesti dijete na putovanje koje se naziva rast i razvoj. Da bismo pomogli učenicima i njihovim roditeljima, da bismo pokazali da je naša škola ustanova koja želi da sa njima sarađuje, organizovali smo obilježavanje današnjeg dana jer je to praznik nad praznicima – rekla je ona.

Prema njenim riječima, predavanje je podsjetilo roditelje „šta znači biti roditelj“, te da roditelji nisu oni koji nameću autoritet, neko ko je krut i naređuje, već ravnopravni sagovornik koji sluša, prati dijete i nastoji da ga nauči osnovnim moralnim vrijednostima.

- Porodica je tvrđava, a od odnosa koji se postavljaju unutar tvrđavskih bedema, zavisi i rad prosvjetnih radnika – rekla je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na humanitarnim turnirima prikupljeno 2.290 KM za Miloša Na humanitarnim turnirima prikupljeno 2.290 KM za Miloša
Ni kiša im ništa ne može: Nasmijana lica maturanata SŠ "28. juni" na ulicama Istočnog Sarajeva (FOTO) Ni kiša im ništa ne može: Nasmijana lica maturanata SŠ "28. juni" na ulicama Istočnog Sara...
Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 14m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 13m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 49m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 10m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 53m
    9