Повољни услови за инсталацију соларних панела у Источном Старом Граду

05.07.2023. 17:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да Источни Стари Град има веома повољне географске услове за инсталацију соларних панела и да постоје заинтересовани партнери који би уложили у изградњу соларних електрана.

Ђокић, који је о томе разговарао са начелником општине Источни Стари Град Бојом Гашановићем, рекао је да постоје расположиви преносни капацитети и довољан број сунчаних дана, који дају сигурност за реализацију таквих пројеката.

Он је са Гашановићем разговарао о унапређењу услова пословања у области експлоатације минералних сировина, а иницирана је, како је рекао, и могућност истраживања снаге вјетра на неколико локалитета на подручју ове општине.

То је, каже, догорочан процес који траје дуже него студије потребне за соларне електране, али ће заинтересованим партнерима бити омогућемо да обављају и такве радње и евентуално изграде и вјетро електране.

- Разговарали смо о привредним активностима, као што је унапређење и побољшање услова пословања у области експлоатације минералних сировинма, посебно камених агрегата. Овдје имају двије фирме које се баве тим послом, а на ширем локлитету су још неке које се баве сличним послом и треба их посматрати на исти начин - рекао је Ђокић новинарима.

Министар сматра да је важно да представници Владе Републике Српске редовно посјећују изразито неразвијене општине, те на тај начин охрабре људе и подрже њихове напоре за останак на овим просторима.

Он је подсјетио да је ресорно министарство кроз грантове помагало фирме из Источног Старог Града да набаве нову опрему и тако побољшају производњу и квалитет, што ће бити настављено.

- Разговарали смо и о законским мјерама које би њима побољшале пословање. Те идеје сам регистровао и о њима ћу разговарати са предједником Владе /радованом Вишковићем/ и упознати друге људе јер је то веома значајно. Ту се пружа шанса и новом запошљавању и укупном развоју - оцијенио је Ђокић.

Гашановић је истакао да је за Источни Стари Град веома значајан сваки вид сарадње са Владом Српске и најавио да ће у наредном периоду бити донесени планови да се на одређеним подручјима поставе соларни панели, што само може бити реализовано у сарадњи са ресорним министарством.

Он је навео да се Општинска управа труди да задржи своје грађане, у чему су у извјесној мјери и успјели, те да су данас предложили и неколико конкретних мјера, које би биле од значаја када би Влада донијела законска рјешења.

- Мислим да смо на добром путу да у нередних неколико мјесеци дођемо до рјешења. Ако сви заједно бидемо наступали у споровођењу закона и мјера у заустављању одласка радника, сигурно ћемо доћи до добрих рјешења - истакао је Гашановић, који се нада и да ће посјета министра Ђокића бити подстрек радницима да остану на овом подручју.

Коментари 0
Повезане вијести
Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 8m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 52m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 37m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 36m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 42m
    0