Povoljni uslovi za instalaciju solarnih panela u Istočnom Starom Gradu

05.07.2023. 17:45
0
IZVOR: srna.rs

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da Istočni Stari Grad ima veoma povoljne geografske uslove za instalaciju solarnih panela i da postoje zainteresovani partneri koji bi uložili u izgradnju solarnih elektrana.

Đokić, koji je o tome razgovarao sa načelnikom opštine Istočni Stari Grad Bojom Gašanovićem, rekao je da postoje raspoloživi prenosni kapaciteti i dovoljan broj sunčanih dana, koji daju sigurnost za realizaciju takvih projekata.

On je sa Gašanovićem razgovarao o unapređenju uslova poslovanja u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, a inicirana je, kako je rekao, i mogućnost istraživanja snage vjetra na nekoliko lokaliteta na području ove opštine.

To je, kaže, dogoročan proces koji traje duže nego studije potrebne za solarne elektrane, ali će zainteresovanim partnerima biti omogućemo da obavljaju i takve radnje i eventualno izgrade i vjetro elektrane.

- Razgovarali smo o privrednim aktivnostima, kao što je unapređenje i poboljšanje uslova poslovanja u oblasti eksploatacije mineralnih sirovinma, posebno kamenih agregata. Ovdje imaju dvije firme koje se bave tim poslom, a na širem loklitetu su još neke koje se bave sličnim poslom i treba ih posmatrati na isti način - rekao je Đokić novinarima.

Ministar smatra da je važno da predstavnici Vlade Republike Srpske redovno posjećuju izrazito nerazvijene opštine, te na taj način ohrabre ljude i podrže njihove napore za ostanak na ovim prostorima.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo kroz grantove pomagalo firme iz Istočnog Starog Grada da nabave novu opremu i tako poboljšaju proizvodnju i kvalitet, što će biti nastavljeno.

- Razgovarali smo i o zakonskim mjerama koje bi njima poboljšale poslovanje. Te ideje sam registrovao i o njima ću razgovarati sa predjednikom Vlade /radovanom Viškovićem/ i upoznati druge ljude jer je to veoma značajno. Tu se pruža šansa i novom zapošljavanju i ukupnom razvoju - ocijenio je Đokić.

Gašanović je istakao da je za Istočni Stari Grad veoma značajan svaki vid saradnje sa Vladom Srpske i najavio da će u narednom periodu biti doneseni planovi da se na određenim područjima postave solarni paneli, što samo može biti realizovano u saradnji sa resornim ministarstvom.

On je naveo da se Opštinska uprava trudi da zadrži svoje građane, u čemu su u izvjesnoj mjeri i uspjeli, te da su danas predložili i nekoliko konkretnih mjera, koje bi bile od značaja kada bi Vlada donijela zakonska rješenja.

- Mislim da smo na dobrom putu da u nerednih nekoliko mjeseci dođemo do rješenja. Ako svi zajedno bidemo nastupali u sporovođenju zakona i mjera u zaustavljanju odlaska radnika, sigurno ćemo doći do dobrih rješenja - istakao je Gašanović, koji se nada i da će posjeta ministra Đokića biti podstrek radnicima da ostanu na ovom području.

Komentari 0
Povezane vijesti
Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 52m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 34m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 7m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 41m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 26m
    3