Повукло се Билећко језеро, па "изронили" остаци села и куће (ФОТО)

30.10.2022. 19:45
0
ИЗВОР: hercegovina.info

Због вишемјесечне суше у Херцеговини, водостај Билећког језера драстично је опао. Вода се повукла, а с њом су изрониле куће, бунари и дворишта села која су потопљена давне 1967. године. Становништво пет села морало је заувијек напустити своје куће, да би се направило акумулацијско језеро за брану “Гранчарево” на Требишњици 1968. године.

Ако је вјеровати причама, земља испод Билећког језера била је најплоднија у Херцеговини. А ако је судити по овоме што сада видимо мјештани ових села били су и те како вриједни.

Пуњењем Билећког језера испод воде су остала села Паник, Орах, Чепелица, Задубље и Мируше, а манастир Косјерево, који је у својој порти имао и болницу, премјештен је у село Петровићи у Бањанима, граничном појасу с Црном Гором.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: hercegovinainfo

Старији Херцеговци се сјећају да су прва премјеравања за Билећко језеро рађена 1958. године, а већ од 1961. почео је стизати новац за имања које је језеро потопило. Исељавање је почело неколико година касније, а становници су углавном отишли у Требиње и Билећу.

Билећко језеро је рај за рониоце због насеобина осталих на његовом дну, али и за риболовце. Из његових дубина вађени су сомови дуги и по два метра, а тешки преко стотину килограма.

Обилазе га и туристи, али се задржавају кратко, будући да још увијек на његовим обалама нису изграђени хотели и други туристички објекти, а једини мотел „Видиковац“ је затворен.

Пише: З. Лојпур

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе! Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе!
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 34m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 3m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 53m
    0