Познато када би ИЗИС поново требао почети са потпуним радом

04.01.2024. 15:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС очекују да ће у наредних петнаестак дана бити завршене све препоручене додатне провјере и Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) бити потпуно пуштен у функцију.

Саопштено је то из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, након што су ресорни министар Ален Шеранић и директор ФЗО РС Дејан Кустурић одржали данас у Министарству састанак са представницима надлежних институција из области безбједности ИКТ система и предсједницима актива директора здравствених установа.

Циљ састанка је, како је саопштено, представљање тренутног стања функционалности ИЗИС-а и предузетих активности након међународног хакерског напада на један његов дио.

Тим ФЗО РС је, истиче се, изложио генезу проблема, предузете мјере заштите и план опоравка система.

- Како су изложили, други информациони системи који се налазе у ФЗО нису били мета напада, као ни остали системи који су у употреби у здравственом сектору. Закључено је да нису угрожене функције од значаја за континуитет рада система, као и да је извршена ефектна превенција негативног утицаја на друге системе у ФЗО. Оцјена стручњака из области сајбер безбједности је да је ИЗИС заштићен најбољим технолошким рјешењима која се могу наћи на тржишту - наводе из Министарства.

Како додају, обзиром на то да је ИЗИС имплементиран у све нивое здравствене заштите, предложена је динамика функционалног пуштања у рад по институцијама здравственог система, а у складу са прописаним процедурама за реаговање у ванредним ситуацијама и обезбјеђење континуитета пословања.

- Из ФЗО РС је истакнуто да је база података ИЗИС-а сачувана, али ће Фонд заједно са одржаваоцима система постепено 'подизати' дијелове система, како би били сигурни да неће доћи до додатних проблема. Из Фонда очекују да ће у наредних 15-ак дана бити завршене све препоручене додатне провјере и систем потпуно пуштен у функцију - појаснили су из Министарства.

Током састанка је, како се додаје, констатовано и да је најважније да пацијенти што мање трпе због посљедица овог напада и да су заједнички предузети сви кораци да се у складу са инструкцијама Фонда у здравственим установама у континуитету пружа здравствена заштита. Како је истакнуто, здравствени радници и здравствене установе оспособљени су да превазилазе тренутне проблеме и одговорно обављају свој посао у свим изазовним ситуацијама, укључујући и ову.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    8h 46m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    19h 4m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    19h 10m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    19h 8m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    17h 59m
    0