Познато ко купује Напретков дом на Требевићу (ВИДЕО)

18.10.2023. 11:39
0
ИЗВОР: biznisinfo.ba

Изборна скупштина Хрватског културног друштва Напредак прихватила је одлуку о продаји Напреткова дома Требевић. Као разлози продаје наведени су немогућност рентабилног пословања, и изнајмљивања, те високи трошкови одржавања.

Централна управа ХКД Напредак Загреб утврдила је најмању цијену за наведени објекат у износу од 2 милиона конвертибилних марака. Понуда има, али посао још није закључен, наводе из Напретка.

Напретков дом Требевић, који је отворен 2011. године, а са радом престао у 2016. години, ускоро ће бити продан. Константни трошкови које биљежи – разлози су продаје. Предсједник Напретка Никола Чича, потврдивши продају, није желио износити детаље.

– Скупштина је прије годину дана донијела одлуку о продаји Напретковог дома на Требевићу, ми смо тај процес привели крају, данас ћемо потврдити – каже Чича, те додаје да је ко купује и за колико – пословна тајна.

Пословне тајне, ипак су открили неки од чланова Централне управе. Члан Централне управе ХКД Напредак Фрањо Братић наводи како је купац фирма Spa Hills Сарајево. Додао је да је цијена 1,7 милиона КМ, пренио је БХРТ.

Братић сматра да су објекат и земљиште вриједни знатно више од достављене понуде. Сматра да је прекршена одлука Централне управе у Загребу о најнижој продајној цијени од два милиона марака.

Истиче да је на то већ неколико пута упозоравао, због чега и није добио могућност да се кандидује на мјесто предсједника ХКД Напредак.

- Тражио сам да продаја буде оглашена, јер процјене многих, додуше незваничне, али процјене агената, да је то много веће. Између 3-4 милиона, јер ту је 44 дунума земље – истиче Братић.

Као и Братић, против продаје је гласао и бивши предсједник ХКД Напредак Фрањо Топић.

– Наравно није лако одржавати један дом, али он је симбол, пуно више него сама зграда. То је штета продавати, то је на неки начин задужбина – сматра Топић.

Група привредника из средишње Босне укључила се у куповину земљишта и објекта са понудом од од 2.100.000 КМ.

– Наведена друштва већ су раније осигурала средства за куповину предметног дома, заједно са припадајућим земљиштем (о чему доказ можемо доставити путем извода из пословних банака код којих наведена друштва послују), те су се спремна јавно и транспарентно за исти надметати путем јавног конкурса или лицитације – наведено је.

– Ми ћемо данас узети времена и простора на Скупштини да размотримо те понуде, колико су озбиљне, колико нису, у коначници ћемо донијети одлуку сагласно тим законским прописима – каже Јосип Крижановић, допредсједник ХКД Напредак.

Из руководства Напретка такође напомињу да не зависe сами о себи, с обзиром на то да Кантон Сарајево има право прве куповине. Информације које су открили неки од чланова, говоре да се то неће, ипак, десити. А средства од продаје, како тврде из Напретка, биће уложена у зграду бивше швајцарске амбасаде које се налази у центру Сарајева, а која је такође власништво Напретка.

Видео: BHRT

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Скупо гориво погурало продају хибрида Скупо гориво погурало продају хибрида
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 59m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    22h 29m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 43m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 0m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    9h 30m
    0