Poznato ko kupuje Napretkov dom na Trebeviću (VIDEO)

18.10.2023. 11:39
0
IZVOR: biznisinfo.ba

Izborna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak prihvatila je odluku o prodaji Napretkova doma Trebević. Kao razlozi prodaje navedeni su nemogućnost rentabilnog poslovanja, i iznajmljivanja, te visoki troškovi održavanja.

Centralna uprava HKD Napredak Zagreb utvrdila je najmanju cijenu za navedeni objekat u iznosu od 2 miliona konvertibilnih maraka. Ponuda ima, ali posao još nije zaključen, navode iz Napretka.

Napretkov dom Trebević, koji je otvoren 2011. godine, a sa radom prestao u 2016. godini, uskoro će biti prodan. Konstantni troškovi koje bilježi – razlozi su prodaje. Predsjednik Napretka Nikola Čiča, potvrdivši prodaju, nije želio iznositi detalje.

– Skupština je prije godinu dana donijela odluku o prodaji Napretkovog doma na Trebeviću, mi smo taj proces priveli kraju, danas ćemo potvrditi – kaže Čiča, te dodaje da je ko kupuje i za koliko – poslovna tajna.

Poslovne tajne, ipak su otkrili neki od članova Centralne uprave. Član Centralne uprave HKD Napredak Franjo Bratić navodi kako je kupac firma Spa Hills Sarajevo. Dodao je da je cijena 1,7 miliona KM, prenio je BHRT.

Bratić smatra da su objekat i zemljište vrijedni znatno više od dostavljene ponude. Smatra da je prekršena odluka Centralne uprave u Zagrebu o najnižoj prodajnoj cijeni od dva miliona maraka.

Ističe da je na to već nekoliko puta upozoravao, zbog čega i nije dobio mogućnost da se kandiduje na mjesto predsjednika HKD Napredak.

- Tražio sam da prodaja bude oglašena, jer procjene mnogih, doduše nezvanične, ali procjene agenata, da je to mnogo veće. Između 3-4 miliona, jer tu je 44 dunuma zemlje – ističe Bratić.

Kao i Bratić, protiv prodaje je glasao i bivši predsjednik HKD Napredak Franjo Topić.

– Naravno nije lako održavati jedan dom, ali on je simbol, puno više nego sama zgrada. To je šteta prodavati, to je na neki način zadužbina – smatra Topić.

Grupa privrednika iz središnje Bosne uključila se u kupovinu zemljišta i objekta sa ponudom od od 2.100.000 KM.

– Navedena društva već su ranije osigurala sredstva za kupovinu predmetnog doma, zajedno sa pripadajućim zemljištem (o čemu dokaz možemo dostaviti putem izvoda iz poslovnih banaka kod kojih navedena društva posluju), te su se spremna javno i transparentno za isti nadmetati putem javnog konkursa ili licitacije – navedeno je.

– Mi ćemo danas uzeti vremena i prostora na Skupštini da razmotrimo te ponude, koliko su ozbiljne, koliko nisu, u konačnici ćemo donijeti odluku saglasno tim zakonskim propisima – kaže Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak.

Iz rukovodstva Napretka takođe napominju da ne zavise sami o sebi, s obzirom na to da Kanton Sarajevo ima pravo prve kupovine. Informacije koje su otkrili neki od članova, govore da se to neće, ipak, desiti. A sredstva od prodaje, kako tvrde iz Napretka, biće uložena u zgradu bivše švajcarske ambasade koje se nalazi u centru Sarajeva, a koja je takođe vlasništvo Napretka.

Video: BHRT

Komentari 0
Povezane vijesti
“Slučajna” greška puni kase trgovaca “Slučajna” greška puni kase trgovaca
Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića
Skupo gorivo poguralo prodaju hibrida Skupo gorivo poguralo prodaju hibrida
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    17h 0m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    18h 15m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 33m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    14h 8m
    0
  • Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 17m
    0