Права и слободе осуђених лица која казну издржавају у затвору у Војковићима нису угрожена

13.07.2023. 18:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Права и слободе осуђених лица која казну издржавају у Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ у Источној Илиџи нису угрожена, а примједбе које имају односе се на условни отпуст, изјавио је данас помоћник министра правде Републике Српске за извршење кривичних и прекршајних санкција Перо Дуњић.

- Осуђена лица која је осудио Хашки трибунал, ако издржавају казну у казнено-поправној установи у западној Европи по аутоматизму након издржане двије трећине казне добијају условни отпуст. Овдје смо имали проблем да осуђено лице са казном затвора од 15 година коме је остало двије године до краја издржавања казне није добило условни отпуст - навео је Дуњић.

Према његовим ријечима, данашња посјета Заводу за извршење кривичних и прекршајних санкција БиХ је прва посјета неке од делегација из Републике Српске.

- Уједно је и први пут да Министарство правде обилази ову установу, пошто су сва осуђена лица која је осудио Суд БиХ до почетка рада Завода казну издржавала у ентитетима - рекао је Дуњић новинарима.

Дуњић је навео да је тренутно у Заводу за извршење кривичних и прекршајних санкција БиХ око 290 осуђених и око 35 притворених лица, док је капацитет ове установе 300 осуђених и 50 притворених.

Дуњић, који је данас посјетио и Казнено-поправни завод /КПЗ/ "Кула" у Источној Илиџи, рекао је новинарима да је попуњеност тог завода тренутно око 40 одсто, због тога што су у овој установи већином осуђеници за кривична дјела из области саобраћаја.

Он је нагласио да осуђеници имају могућност запошљавања, те да је зарада на нивоу четвртине просјечне плате, што износи између 150 и 200 КМ.

- Осуђеници их користе за основне потребе, а један дио средстава шаљу породицама - рекао је Дуњић.

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за представке, приједлоге и друштвени надзор Загорка Граховац, која је заједно са Дуњићем посјетила ова два завода, истакла је да је сврха посјете била да се провјери да ли постоје кршења људских права затвореника.

- Нисмо имали притужби у том смислу од затвореника. Они су задовољни условима које имају. Њихове притужбе су друге природе - у вези висине казни, али то није у нашој надлежности него у надлежности правосуђа -  рекла је Граховчева.

Она је навела да су у Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ од једног затвореника имали молбу за промјену радног мјеста, која је на лицу мјеста удовољена.

Граховчева је истакла да је током посјете КПЗ-у "Кула" разговарано са рањивом категоријом жена које су притворене, о условима у којима бораве, те да их има 15 у тој установи.

Она је додала да је жеља Одбора за представке, приједлоге и друштвени надзор да буде у контакту са рањивим категоријама у казнено-поправним установама које је данас посјетила.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    21h 53m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    4h 4m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 48m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    8h 53m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    8h 57m
    2