Prava i slobode osuđenih lica koja kaznu izdržavaju u zatvoru u Vojkovićima nisu ugrožena

13.07.2023. 18:40
0
IZVOR: srna.rs

Prava i slobode osuđenih lica koja kaznu izdržavaju u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnoj Ilidži nisu ugrožena, a primjedbe koje imaju odnose se na uslovni otpust, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Republike Srpske za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić.

- Osuđena lica koja je osudio Haški tribunal, ako izdržavaju kaznu u kazneno-popravnoj ustanovi u zapadnoj Evropi po automatizmu nakon izdržane dvije trećine kazne dobijaju uslovni otpust. Ovdje smo imali problem da osuđeno lice sa kaznom zatvora od 15 godina kome je ostalo dvije godine do kraja izdržavanja kazne nije dobilo uslovni otpust - naveo je Dunjić.

Prema njegovim riječima, današnja posjeta Zavodu za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija BiH je prva posjeta neke od delegacija iz Republike Srpske.

- Ujedno je i prvi put da Ministarstvo pravde obilazi ovu ustanovu, pošto su sva osuđena lica koja je osudio Sud BiH do početka rada Zavoda kaznu izdržavala u entitetima - rekao je Dunjić novinarima.

Dunjić je naveo da je trenutno u Zavodu za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija BiH oko 290 osuđenih i oko 35 pritvorenih lica, dok je kapacitet ove ustanove 300 osuđenih i 50 pritvorenih.

Dunjić, koji je danas posjetio i Kazneno-popravni zavod /KPZ/ "Kula" u Istočnoj Ilidži, rekao je novinarima da je popunjenost tog zavoda trenutno oko 40 odsto, zbog toga što su u ovoj ustanovi većinom osuđenici za krivična djela iz oblasti saobraćaja.

On je naglasio da osuđenici imaju mogućnost zapošljavanja, te da je zarada na nivou četvrtine prosječne plate, što iznosi između 150 i 200 KM.

- Osuđenici ih koriste za osnovne potrebe, a jedan dio sredstava šalju porodicama - rekao je Dunjić.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac, koja je zajedno sa Dunjićem posjetila ova dva zavoda, istakla je da je svrha posjete bila da se provjeri da li postoje kršenja ljudskih prava zatvorenika.

- Nismo imali pritužbi u tom smislu od zatvorenika. Oni su zadovoljni uslovima koje imaju. Njihove pritužbe su druge prirode - u vezi visine kazni, ali to nije u našoj nadležnosti nego u nadležnosti pravosuđa -  rekla je Grahovčeva.

Ona je navela da su u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH od jednog zatvorenika imali molbu za promjenu radnog mjesta, koja je na licu mjesta udovoljena.

Grahovčeva je istakla da je tokom posjete KPZ-u "Kula" razgovarano sa ranjivom kategorijom žena koje su pritvorene, o uslovima u kojima borave, te da ih ima 15 u toj ustanovi.

Ona je dodala da je želja Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor da bude u kontaktu sa ranjivim kategorijama u kazneno-popravnim ustanovama koje je danas posjetila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    9h 58m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 42m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    3h 27m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    21h 9m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    23h 28m
    0