Правила понашања у родитељским „вибер групама“

04.09.2023. 15:06
0
ИЗВОР: bebac.com

Нова школска година донijела је са собом пуно тога, а између осталог и повратак у родитељске "вибер групе". Многи родитељи хватају се за главу на саму помисао на бескрајне расправе, коментаре, звукове обавјештења током ноћи, док групу не утишају на неколико сати, дана или заувијек. Међутим, "вибер групе" имају и своју добру и корисну сврху.

Како би задржале своју основну функцију - прије свега лакши проток КОРИСНИХ информација - и како би присуство у тим групама било пријатније, важно је држати се одређених правила која ће све то олакшати.

Одговарајте САМО кад вас неко нешто пита

„Нека се јаве родитељи чија дјеца ће похађати грађанско васпитање.“

У случају да ваше дијете похађа вјерску наставу, нема потребе да одговарате и беспотребно затрпавате групу. Исто је и у случају да неко од родитеља пита да ли је неко можда видио плаву јакну… Двадесет одговора „Ја нисам“ затрпаће групу, па више нећемо знати ни шта је питање. Препознајте питања која се односе на вас и само на њих одговарајте.

Питајте конкретно и само ако је у вези с цијелим разредом или већином групе

За питање у вези са вашим дјететом имате на располагању индивидуалне разговоре. Родитељска "вибер група" служи за размјену информација која се тичу цијелог одјељења или већег броја ученика. Наравно, постоје и изузеци, када појединачна ситуација може касније да се односи и на неког другог и да постане правило. Питања постављајте конкретно, на примјер: „У колико сати дјеца сутра завршавају са наставом?“, умјесто: „Шта сутра?“

Користите анкету

Анкета је изузетно корисна алатка јер смањује број различитих одговора који ће затрпати групу, а са пуно различитих одговора, попут „ја сам за, ја бих ипак овако, а ја мислим онако“ — нећете се никада снаћи и добити слику онога што већина у групи жели и мисли.

Користите лајк умјесто коментара

Поред сваког одговора и коментара у групи постоји срце које када кликнете постане љубичасто и значи да се са коментаром слажете или вам се допада то што је неко послао или написао. На примјер, када учитељица пошаље фотографију или снимак дјеце, лајк је довољан. Водите рачуна о томе да ће то исто неко видјети сат или два касније и да ће уласком у групу, умјесто тог садржаја, прво видјети ваше коментаре попут „јао дивно, супер су, баш су слатки“ и сл. Наравно, уколико желите да додатно похвалите рад учитељице, довољно је да један од родитеља то напише, а остали могу да се лајком придруже похвалама.

Не пишите ништа послије 20 часова

Сви можемо да утишамо групу, то није спорно. Али неким родитељима ипак више одговара да чују звук, како не би морали више пута током дана да провјеравају да ли је стигла нека нова информација. Водите рачуна да то може да буде и мама која тренутно успављује бебу. Уосталом, није пристојно писати људима са којима нисте блиски и не знате њихове навике у непримјерено вријеме за то.

Не прозивајте никог јавно

„Милош је данас вријеђао моје дијете и само да знате да ја такав безобразлук нећу дозволити.“

За било какве проблеме у школи, размирице, насиље, постоји поступак и начин рјешавања. Не знате шта стоји иза догађаја, нити како се осјећа мама чије је дијете направило проблем. Остали родитељи, такође, неупућени у догађај, могу на хиљаду погрешних начина да протумаче овакве поруке. Неријетко се у групама могу примјетити и оштре критике према учитељицама, наставницима, васпитачима, што у цијелој групи ствара нелагоду. Све проблематичне ситуације рјешавају се према процедурама, у индивидуалним разговорима, те све што желите да кажете једној особи, била то учитељица или неко од родитеља — рјешавајте то мимо родитељске "вибер групе".

Не очекујте од учитељице да одмах одговори

Није посао учитељице да буде доступна родитељима 24/7. Одговориће чим буде у прилици, али под условом да види питање, па је зато важно да се група не затрпава неважним коментарима и додатним питањима.

Не дијелите непримјерене садржаје

"Вибер група" родитеља није мјесто за вашу рекламу, нити за питања и садржаје који немају везе са школом. Када дијелите фотографије, видео-материјале и друге фајлове, водите рачуна о томе да не буду превелики и да их не буде превише.

Провјерите да ли се о томе што вас занима већ писало у групи

Нема потребе да се у групи гомилају иста питања, нити да се затрпавамо истим одговорима. Провјерите - одговор који вас занима можда већ постоји. Користите лупицу која се налази у десном горњем углу како бисте претражили кључне ријечи.

Будите учтиви и пристојни

У разред или групу са вашим дјететом иду различита дјеца која имају различите родитеље. Разликују се по образовању, писмености, култури, вјери, интересовањима и још по много чему. Али ипак сузаједно, сви са истим циљем и истом жељом, када је образовање дјеце у питању. Поштујмо једни друге, како уживо, тако и у "вибер групи".

Избјегавајте писање великим словима, непримјерен рјечник, свађање, препирке, посебно вријеђање. Користите пристојне ријечи и реченице, баш онакве какве бисте жељели да ваше дијете сутра чита и пише у својим "вибер групама".

Коментари 0
Повезане вијести
Стојичић: Веће плате за просвјетне раднике Стојичић: Веће плате за просвјетне раднике
Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
Почела исплата плата просвјетарима у Српској Почела исплата плата просвјетарима у Српској
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 3m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 59m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 44m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 43m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 55m
    0